Jácint
16 °C
31 °C

Legalizálnák a marihuánát Kaliforniában

2010.01.13. 11:40
A tervezett szabályozás az alkoholhoz hasonlóan szabályozná a marihuána termesztését és forgalmazását. A fűhöz kapcsolódó adóbevételek kihúzhatnák a bajból az eladósodott államot.

A kaliforniai törvényhozás illetékes bizottsága jóváhagyta, így pénteken a közgyűlés elé kerülhet a marihuána megadóztatásáról és szabályozásáról szóló törvényjavaslat – írja az NBC. A tervezett törvény értelmében a marihuána lényegében az alkohollal azonos jogi megítélés alá esne: a nagykorú, azaz 21 éven felüli polgárok szabadon birtokolhatnák, termeszthetnék és fogyaszthatnák a tudatmódosító szert.

Minden eladott uncia (kb. 28 gramm) fű után 50 dollárnyi adót kéne fizetni, amiből drogokkal kapcsolatos felvilágosító kampányokat is fianszíroznának. A javaslat támogatóinak kalkulációja szerint az éves adóbevétel közel egymilliárd dollár lenne, ami jelentős mértékben javítana az eladósodott állam pénzügyi helyzetén.

A törvényt a rendőrökből, bírókból és ügyészekből álló, Rendészet a Tiltás Ellen (Law Enforcement Against Prohibition, LEAP) lobbicsoport is támogatja. A szervezet álláspontja szerint ha a nagykorúak számára legalizálják a marihuánát, azzal megakadályozható a fiatalok droghoz jutása, valamint csökken a fű illegális kereskedelmével foglalkozó hálózatok befolyása.

"Egy ilyen javaslat szavazásra bocsátása még egy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna" – nyilatkozta a LEAP-től egy nyugalmazott legfőbb bíró. Jim Gray szerint ha most esetleg nem szavazzák meg a javaslatot, hamarosan akkor is törvény lesz belőle. "Vagy érdektelenné válik, mert a novemberi, hasonló témájú népszavazáson a választók maguk döntenek úgy."

Az USA történetében ez az első alkalom, hogy a marihuána 1913-as betiltása óta egy állam törvényhozása napirendre tűzi a prohibíció visszavonását.