Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalizálnák a marihuánát Kaliforniában

2010.01.13. 11:40
A tervezett szabályozás az alkoholhoz hasonlóan szabályozná a marihuána termesztését és forgalmazását. A fűhöz kapcsolódó adóbevételek kihúzhatnák a bajból az eladósodott államot.

A kaliforniai törvényhozás illetékes bizottsága jóváhagyta, így pénteken a közgyűlés elé kerülhet a marihuána megadóztatásáról és szabályozásáról szóló törvényjavaslat – írja az NBC. A tervezett törvény értelmében a marihuána lényegében az alkohollal azonos jogi megítélés alá esne: a nagykorú, azaz 21 éven felüli polgárok szabadon birtokolhatnák, termeszthetnék és fogyaszthatnák a tudatmódosító szert.

Minden eladott uncia (kb. 28 gramm) fű után 50 dollárnyi adót kéne fizetni, amiből drogokkal kapcsolatos felvilágosító kampányokat is fianszíroznának. A javaslat támogatóinak kalkulációja szerint az éves adóbevétel közel egymilliárd dollár lenne, ami jelentős mértékben javítana az eladósodott állam pénzügyi helyzetén.

A törvényt a rendőrökből, bírókból és ügyészekből álló, Rendészet a Tiltás Ellen (Law Enforcement Against Prohibition, LEAP) lobbicsoport is támogatja. A szervezet álláspontja szerint ha a nagykorúak számára legalizálják a marihuánát, azzal megakadályozható a fiatalok droghoz jutása, valamint csökken a fű illegális kereskedelmével foglalkozó hálózatok befolyása.

"Egy ilyen javaslat szavazásra bocsátása még egy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna" – nyilatkozta a LEAP-től egy nyugalmazott legfőbb bíró. Jim Gray szerint ha most esetleg nem szavazzák meg a javaslatot, hamarosan akkor is törvény lesz belőle. "Vagy érdektelenné válik, mert a novemberi, hasonló témájú népszavazáson a választók maguk döntenek úgy."

Az USA történetében ez az első alkalom, hogy a marihuána 1913-as betiltása óta egy állam törvényhozása napirendre tűzi a prohibíció visszavonását.