Judit
3 °C
7 °C

Angola: Két terrorszervezet is vállalta a felelősséget

2010.01.14. 13:25
A támadást másodikként magára vállaló csoport szóvivője közölte, nem lesz több akció, a togóiakat pedig véletlenül vették célba. Időközben a dél-afrikai focivébé biztonságos megrendezésével kapcsolatos aggodalmak is felerősödtek.

A héten az angolai Cabinda tartomány elszakadásáért küzdő szeparatista fegyveres szervezet, a FLEC egy második frakciója is magára vállalta a felelősséget a togoiakat ért terrortámadásért. A FLEC-FAC  a támadást elsőként magára vállaló FLEC-PM-el szemben azt állítja, a torna alatt nem hajtanak végre több akciót.

A szervezet szóvivője kedden Luandában közölte, véletlenül érte a támadás a togói focisták buszát. Az akció az eredeti tervek szerint a buszt kísérő rendőri járművek illetve a biztonsági szolgálat tagjai ellen irányult. A togói játékosok tapasztalataik alapján kételkednek ebben a forgatókönyvben. Emlékeik szerint minden jel arra utalt, hogy az ő buszuk volt a fő célpont.

A támadást követő bizonytalanság során komolyan felmerült, hogy a Cabindában tartandó mérkőzéseket átrakják egy másik helyszínre, de végül hétfő este felhangzott a kezdőrúgást jelző sípszó a kínaiak által felhúzott vadonatúj stadionban.

Nem csak Angola érdeke, hogy a világ közvéleménye minél hamarabb túltegye magát az eseményeken, hanem Dél-Afrikáé is, ahol idén nyáron rendezik a a vébét. A világbajnokság szervezői nem győzik árnyalni a két helyszín közelségéből adódó párhuzamosságokat.

„Ez olyan mintha a koszovói eseményeket hozták volna összefüggésbe a németországi világbajnoksággal” - jelentette ki egy dél-afrikai szóvívó. Egy másik közleményben a két ország közötti különbségekre hívják fel a figyelmet.

Igaz, hogy Dél-Afrikában a közbiztonsági helyzet okot adhat aggodalmakra - az országban napi átlag ötven gyilkosságot követnek el - az országot súlytó komoly problémák között azonban nem szerepel a terrorizmus.

A vb főszervezője az ANK rendezőinek felelősségét emelte ki. „Mióta tudjuk, hogy Angolában szeparatista csoportok működnek? Mik voltak az esélyei egy terrortámadásnak? Mindez köztudott volt. A szervezők feladata, hogy kezeljék az ilyen problémákat.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?