Miniszter se marad a bukott bolgár biztosjelölt

2010.01.20. 10:26 Módosítva: 2010.01.20. 10:26
Bár elsőre nem fogadta el a bolgár kormányfő Rumjana Zseleva bolgár külügyminiszter lemondását, később mégis rábólintott.

Rumjana Zseleva maga kezdeményezte felmentését a külügyminiszteri posztról, illetve önként lemondott az Európai Bizottságba való jelöléséről. Zselevának nem volt sok választása, mert korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának német vezetője azt mondta: az lenne a legjobb, ha Zseleva önként visszalépne.

Schulz szerint a humanitárius segítségnyújtási tárca élére kiszemelt bolgár biztosjelölt - aki tavaly nyáron lett a jobboldali szófiai kormány külügyminisztere - alkalmatlannak bizonyult a poszt betöltésére. Zselevát azzal vádolták, hogy eltitkolta pénzügyi érdekeltségeit.

Rumjana Zseleva 2009. június elsején egy szófiai sajtóértekezleten (Fotó: Gergana Kosztadinova)
Rumjana Zseleva 2009. június elsején egy szófiai sajtóértekezleten (Fotó: Gergana Kosztadinova)

Bojko Boriszov bolgár kormányfő kedden még nem fogadta el Zseleva lemondását a külügyminiszteri tisztségről, de beleegyezett abba, hogy visszavonja jelöltségét az EU-biztosi tisztségre. Kedd este azonban a kormánypárt nyomására mégis elfogadta a miniszterségről való lemondását is.