Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A szódát is aranyáron mérik

2010.01.21. 07:51
Nyolc nap után találtak egy túlélőt a földrengés sújtotta Haiti fővárosában, a tizenegy éves kislány lefogyott, de orvosai szerint fokozatosan felépül majd. Elszabadultak az árak Port-au-Prince-ben, ahol az éttermek és boltok kilencven százaléka megrongálódott, a felhalmozott készletek vagyonokat érnek.

Élve emeltek ki egy ház romjai alól egy tizenegy éves kislányt a szomszédai a földrengés sújtotta Haiti fővárosában szerdán, nyolc nappal a természeti csapás után, közölték francia segélyszervezetek. A kislányt egy francia tábori kórházba szállították, amelynek egyik orvosa valóságos csodának nevezte a gyermek megmenekülését.

Nyolc nap után találták életben a tizenegy éves kislányt
Nyolc nap után találták életben a tizenegy éves kislányt

A gyermek veséje normálisan működik, szervezetét fokozatosan hidratálják, később egyre több szilárd táplálékot kap majd. A kislány a romok fogságában töltött nyolc nap alatt lesoványodott, rémálmok gyötrik, de az orvos szerint fokozatosan fel fog épülni.

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű, január 12-i földrengésben legalább 75 ezer ember halt meg. A nemzetközi mentőalakulatok eddig összesen 121 embert mentettek ki a romok alól az ENSZ humanitárius akcióinak összehangolásáért felelős szervezet (OCHA) adatai szerint. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet igazgatóhelyettese, Jon Kim Andrus szerint ennél sokkal több embert mentettek ki maguk a haitiak, mindenféle felszerelés nélkül.

Elszabadultak az árak

Egy adag rántotta tizenhárom dollárért, szállodai szoba egy éjszakára kétszáz dollárért - az élelmiszer és az ital rekordáron cserél gazdát Haitin, a spekulánsok pedig elégedetten dörzsölik a tenyerüket. A karibi ország fővárosában, Port-au-Prince-ben az éttermek és a boltok kilencven százaléka összedőlt. A katasztrófa túlélői mindenből szükséget szenvednek, ezért a felhalmozott készleteket kisebb vagyonért adják el.

A boltok kilencven százaléka összedőlt
A boltok kilencven százaléka összedőlt

Az utcai víz- és szódaárusok több mint kétszeresére emelték áraikat a földrengés előtti időszakhoz képest. A negyedliteres palackokba töltött ivóvíz a természeti csapás előtt egy gourde-ba került, most háromba, a szódáért ugyanilyen kiszerelésben tíz gourde helyett húszat kérnek.

A magát csak Ludovic néven bemutató férfinak a földrengés előtt például négy kanna benzinje volt. Most a szokásos ár kétszereséért mér ki négy litert. A benzinkutak fokozatos újranyitásával az utcai üzemanyagárusoknak azonban lassanként leáldozik majd.

Üzemanyagért sorakozók
Üzemanyagért sorakozók

Léonard, a taxisofőr úgy jellemezte helyzetét, hogy ha dolgozni akar, a korábbinál többet kell költenie üzemanyagra, de többet is keres, ha a városba érkező külföldieket szállítja.

Drágult a telefonkártya, a cigaretta és az alkohol is. A nyugati félteke legszegényebb országának romokban heverő fővárosában olyan szintre emelkedtek az árak, mint Rómában vagy Madridban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?