Kilenc évet kapott a Tienanmen téri diákvezér

2010.01.21. 08:00 Módosítva: 2010.01.21. 08:09
Kilenc év börtönbüntetést kapott a Tienanmen téri megmozdulások egyik vezéralakja, akit csalással vádoltak. Egyszer már ült két évet az ellenzéki mozgalomban játszott szerepéért, 2008-ban szüleit látogatta meg, amikor újból letartóztatták.

Csalás vádjával kilenc év börtönbüntetésre ítélték a kínai hatóságok Csou Jung-csün (Zhou Yongjun) volt diákvezért, a Tienanmen téri ellenzéki megmozdulások egyik vezéralakját, közölték emberi jogi szervezetek. A férfit nyolcvanezer jüanos (közel tizenkétezer eurós) pénzbírsággal sújtották.

Csou Jung-csün 1989-ben joghallgatóként az egyik vezéralakja volt a pekingi téren lezajlott ellenzéki megmozdulásoknak. Ott volt a Tienanmen téren akkor is, amikor 1989. június 4-én a karhatalom erővel felszámolta a diáklázadást. Az ellenzéki mozgalomban vállalt szerepe miatt két évre bebörtönözték. Szabadulása után az Egyesült Államokba költözött.

Csou 2008 őszén hazautazott, hogy meglátogassa idős, beteg szüleit Szecsuan tartományban, de amint Hong Kongból belépett Kína szárazföldi részére, őrizetbe vették.