Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Jézus segít a célzásban

2010.01.22. 13:16 Módosítva: 2010.01.22. 13:16
Rejtett bibliai utalásokat fedeztek fel a koalíciós erők Irakban és Afganisztánban rendszeresített fegyverein. A gyártó amerikai cég egy hét hezitálás után leveszi a táliboknak tökéletes propagandaanyagot nyújtó kódot a távcsövekről.

A Trijicon nevű michigani cég gyártja jelenleg a világ legjobb célzó berendezéseinek egyikét. A cég mélyen vallásos keresztény alapítójának köszönhetően a fegyverekre szerelhető látcsöveit már húsz éve látja el újszövetségi fejezetekre utaló kódokkal.

A koalíciós erők - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Új-Zéland és Ausztrália - által Afganisztánban és Irakban is használatos fegyvereken található utalások a gyártási szám után következnek, így sokáig senkinek nem tűntek fel. A héten hívta fel rá a figyelmet egy, az amerikai hadsereg vallásszabadságát felügyelő szervezet, majd kürtölte világgá a hírt az ABC híradója.

A bibliai utalásokkal az a legnagyobb gond, hogy a tálibok és szövetségeseik már a háború kezdete óta próbálják azt keresztes hadjáratként beállítani. A koalíciós erőknek folyamatosan hangsúlyozni kell, hogy a harc nem az Iszlám egésze ellen folyik. Egy ilyen eset kiváló propaganda eszköz a tálib toborzók részére.

Ehhez hasonló baki egyszer már előfordult: tavaly májusban kiderült, hogy az amerikai hadsereg néhány keresztény gyülekezete dári és pastun nyelvű bibliákat tervezett szétosztani Afganisztánban. Miután egy dokumentumfilm és az azt követő Al-Jazeera riport felhívta erre a figyelmet, a bibliákat elégették.

A mostani esetnél az első reakciók nem voltak ilyen egyértelműek. Az amerikai központi parancsnokság szóvivője először a dollár bankjegyeken található „In God We Trust” (Istenben bízunk) idézetekhez hasonlította a rövid kód jelenlétét a fegyvereken.

 
János 8:12. Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.
János 8:12. Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.

Az egymilliárd dolláros Pentagon-szerződéssel rendelkező cég először védte, és helyénvalónak nevezte az utalásokat. Míg az amerikai hadsereg vezetése gondolkozott a következő lépésen, az ausztrál, új-zélandi és brit csapatok már az érintett fegyverek lecserélését tervezték.

Végül a Trijicon csütörtöki bejelentése oldotta meg az ügyet. A cég szakít több évtizedes hagyományával, és azokon a termékeken, melyeket a hadsereg részére szállít, felhagy a bibliai utalások elhelyezésével. Ezen kívül minden, a távcsöveiket rendszeresítő hadsereget ellát több száz, a kód eltávolítására alkalmas eszközzel.