Feladta száműzetését az észak-ír kormányfő

2010.02.03. 21:22 Módosítva: 2010.02.03. 21:31
Visszatér tisztségébe Peter Robinson észak-írországi kormányfő, aki felesége botrányai miatt vonult önkéntes száműzetésbe még január elején. Felesége ügyeiben rendőrségi és parlamenti vizsgálat is folyik.

Valamivel több mint három heti önkéntes politikai száműzetés után szerdán visszatért tisztségébe Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek pozícióját kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki.

A brit koronához lojális Demokratikus Unionista Párt (DUP) színeiben az írpárti katolikusokkal közös belfasti koalíciós kormányt vezető Robinson január 11-én jelentette be, hogy felfüggeszti kormányfői tevékenységét. Erre a törvények alapján hat hétig van lehetősége az ulsteri tartományi kormány mindenkori vezetőjének.

Robinson ideiglenes félreállásának oka, hogy felesége, a képviselőként a belfasti és londoni parlamentben is dolgozó Iris Robinson ötvenezer font (kb. 15 millió forint) kölcsönt vett fel ingatlanvállalkozó ismerőseitől 19 éves szeretője vendéglátóipari vállalkozásának segítésére. Az ügyet előszedő BBC szerint erről Peter Robinson is tudott, ám a tranzakcióról a parlamenti szabályokat megsértve nem tettek bejelentést sem Belfastban, sem Londonban.

Robinson "alaptalannak és rosszindulatúnak" nevezte a vádakat, és vizsgálatot kért. A politikus szerdán bejelentette, hogy az általa felkért jogi szakértő semmilyen szabálysértést nem állapított meg, így "bizalommal" visszaveheti kormányfői jogköreit.

Az ügyben azonban rendőrségi vizsgálat is indult, amely még nem zárult le. Az észak-írországi parlament szintén hivatalos vizsgálatot kezdett, de ezt a rendőrségi eljárás végeztéig felfüggesztették.

Robinson azt mondta, hogy amint ezek az eljárások lezárulnak, eldönti, milyen jogi eljárást indítson a BBC ellen. A BBC szerda esti közleményében kiállt a műsorában elhangzottak mellett.