Kukacok az űrben

2010.02.03. 13:05
Szerda reggel az iráni sivatagból kilőtt rakétán élő állatokat juttattak a világűrbe. Bár a nyugati államok meg vannak győződve az űrprogram katonai jellegéről, Teherán ezt tagadja.

Az iráni Kavoshgar-3 rakéta szerdán sikeresen az űrbe juttatott egy nyomásálló kabint, benne élő állatokkal. Az utasok - egy tucat kukac, egy patkány és két teknős - állapotáról egyelőre nincs információ.

A kísérlet apropója az iráni foradalom 31. évfordulja volt. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az állami televizióban elmondta, nagyon büszke arra, hogy a perzsa állam immár élő organizmusokat is képes a világűrbe juttatni.

Nem sokkal a sikeres kilövést követően bemutatott még egy, a világűr elérésére képes rakétát és három új, saját fejlesztésű és gyártású műholdat.

Tavaly, a forradalom 30. évfordulóján már a világűrbe jutattak egy műholdat, és fellőttek két rakétát is, igaz azok nem vittek magukkal hasznos terhet.

Teheráni illetékesek elmondták, tervezik egy sor, természeti katasztrófák kezelését segítő eszköz, illetve távközlési műholdak felbocsátását. A nyugati országok azonban növekvő aggodalommal figyelik a rakétaprogramot. Attól tartanak, hogy Irán robbanófejeket is szerelhet a nagy hatótávolságú rakétákra. Különösen aggasztónak tartják az iráni fejlesztéseket amiatt, hogy - mint gyanítják - az iszlám köztársaság titokban atombombát épít.

Az iráni kormány visszautasítja a vádat, hogy rakétaprogramja katonai célokat szolgálna. Iráni tisztségviselők azzal magyarázzák az űrprogram szükségességét, hogy amerikai műholdak pásztázzák Irán két szomszédját, Irakot és Afganisztánt,és az iszlám köztársaságnak is hasonló eszközökre kell szert tennie, hogy biztonságban érezze magát.