Leállították a román vakcina tesztelését

2010.02.03. 20:58 Módosítva: 2010.02.03. 20:59
Felfüggesztették a gyerekeknek szánt H1N1-oltás tesztelését Romániában, amely körül éles vita alakult ki az elmúlt napokban. Az egyik lap azt állította, hogy a tesztekhez pénzért vásároltak gyerekeket szüleiktől. Ha gyorsan tisztázódik is az ügy, legkorábban csak február végén kezdhetik meg a gyerekek oltását.

Ideiglenesen leállították a H1N1 influenza elleni védőoltás tesztelését az aradi, és temesvári gyerekeken, mivel az elmúlt napokban az ügy súlyos vitákat váltott ki Romániában, jelentette be szerdán Bukarestben a Cantacuzino immunológiai intézet igazgatója.

A Romania libera című lap azt írta, hogy Temesváron és Aradon olyan szegény gyerekeken tesztelték az új influenza elleni védőoltást, akiknek szülei akár hatszáz eurót is kaptak cserébe. A napilap elismerte, hogy nem hivatalos forrásokból szerezte értesülését, de a kirobbant vita miatt szerdán ideiglenesen leállították a 10 és 16 év közötti gyerekeknek szánt védőoltás kipróbálását.

"Jelenleg 36 - 10 és 16 év közötti - gyermeken végezzük a vizsgálatot, de azt kénytelenek voltunk leállítani az elmúlt napok vitái miatt" – mondta Radu Iordachel, a Cantacuzino Intézet igazgatója. A vizsgálatokat az európai irányelvek szerint végzik, és valóban pénzt fizetnek a tesztalanyoknak, így a felnőttek például a 21 napos vizsgálatért 150 eurót kapnak, a következő hat hónapban pedig további 200 eurót, hangsúlyozta.

Bár egyelőre a tesztelési folyamat leállt, az intézet vezetője szerint várhatóan február végén befejezik a 10-16 éveseknek szánt oltóanyag tesztelését, azután kezdhetik csak meg az oltási kampányt, amelynek keretében a romániai diákok mintegy 30 százalékát oltanák be.

A megjelentekre reagálva az Aradi Közegészségügyi Hatóság nyilatkozatában megjegyezte: a temesvári székhelyű, Cantgrip elnevezésű vakcina elemzését végző cég, az IFE Human Pharmacology a védőoltás kiskorúakra gyakorolt hatását, illetve annak hatékonyságát tesztelte a Cantacuzino Intézet megbízásából. A vállalat minden szükséges engedéllyel rendelkezett a vizsgálat elvégzéséhez. A közegészségügyi igazgatóság csak a kutatás legális kereteiért felel, állították. Az aradi hatóság illetékesei leszögezték: nem volt tudomásuk a kutatásban részt vevő kiskorúak számáról, mert a cég erről sem volt köteles jelentést tenni.