Magyar katonákat támadtak meg Afganisztánban

2010.02.07. 13:23 Módosítva: 2010.02.07. 16:41
Egy négy járműből álló magyar konvojt lőttek rakétákkal Baglán tartományban vasárnap délelőtt. Két katona sérült meg, egyikük súlyos, társa könnyebb sérülést szenvedett, közölte a Honvédelmi Minisztérium vasárnap. A feltételezett támadókat két órán belül elfogták, Pakisztánból érkezett terroristákról van szó, akik célpontja a nemzetközi békefenntartók bármely egysége volt, nem kifejezetten a magyarokra utaztak.

A magyar katonák konvojban haladtak, amikor Baglán tartományban helyi idő szerint 11:16-kor RPG-rakétákkal támadták meg őket. Az első gránátvető rakéta az első és a második autó között robbant fel, a második rakéta pedig a konvojban másodikként haladó Humvee terepjáró jobb oldali ablakán robbant fel, mondta az Indexnek Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Fotók: Honvedelem.hu archívuma
Fotók: Honvedelem.hu archívuma

A rakéta átégette az üveget, de nem robbant fel belül. Az üvegszilánkok azonban megsértették a vezető mellett ülő egységparancsnok százados karjában az artériát. Őt a helyszínen azonnal ellátták, majd helikopterrel a kunduz-i német katonai kórházba szállították. Ott megműtötték, komplikációk nem léptek fel, az állapota jó. Könnyebben sérült meg a megtámadott autó sofőre, neki csak hámsérülései lettek, de őt is bevitték a kórházba. A sérült katonák családját a Honvédelmi Minisztérium értesítette.

A szóvivő elmondta, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, és a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy autóból álló konvojra. Ezen a részen elszórtan fordulnak elő támadások.

hmmw 4

A támadókat a helyszínen nem fogták el, mert a magyar alakulat a sérültek ellátására koncentrált, mondta Bocskai István. Értesítették azonban a rendőröket, akik két órán belül elfogták a támadás feltételezett elkövetőit. Két, Pakisztánból érkezett terroristáról van szó, feladatuk a nemzetközi erők támadása volt, nem kifejezetten a magyarok voltak a célpontok - mondta Bocskai.

340 magyar van Afganisztánban

Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához. A magyar kontingens eleinte főleg békefenntartói feladatokat látott el, de 2009 januárja óta az afgán rendőrök kiképzésében is részt vesz. Magyarország - múlt év decemberi adatok szerint - mintegy 340 tagú kontingenst állomásoztat Afganisztánban.

2008-ban, Baglan térségben egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a magyar újjáépítési csoport egyik katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. Egy másik tűzszerész, Nemes Krisztián százados feladatai végrehajtása közben, robbanás következtében vesztette életét a Kunduz városba vezető úton szintén 2008-ban.

medevac 1

 Tavaly augusztusban szintén a Baglan térségben keveredtek a magyar katonák tűzharcba, akkor az afgán nemzeti hadsereg magyar és amerikai katonai kiképzők segítségével küzdött a tálib terroristákkal, akik végül megfutamodtak. Akkor egyetlen magyar sem sérült meg, ahogy 2007 októberében sem, amikor bomba robbant a magyar katonák mellett. 2006-ban autóbaleset miatt sérült meg három magyar katona, amikor autójuk belborult egy kő miatt.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A 240 fős alakulat Pol-e-Khomri központban állomásozik.

A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT egyaránt ellát katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat.

hmmw 1

Ugyancsak Baglán tartományban, az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve, egy magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) segíti két, az afgán nemzeti hadsereg ottani alakulatának műveleti felkészítését. Az amerikai-magyar OMLT-be nem frontvonalban szolgáló katonák, hanem kiképző feladatokat ellátó rendfenntartók, rendőrök, katonák tartoznak. Hatvanfős kiképző csapatról van szó, amelynek a felét a magyarok teszik ki.

Ezenkívül 50 törzstiszt is dolgozik Afganisztánban, egy úgynevezett Különleges Műveleti Csoport keretében pedig 16 magyar katona szolgál amerikai parancsnokság alatt. Ez a Magyar Honvédség legkülönlegesebb missziója, különböző felderítési és egyéb műveletekben vesznek részt. A honvédség egyébként három kontinensen, 13 országban mintegy 850 katonát tart misszióban.

Előbb is hazajöhet

A sérült katona akár haza is jöhet, mert ezt a honvédség minden esetben felajánlja a külszolgálatban megsérülteknek - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője vasárnap az MTI-nek.

Bocskai szólt arról is, hogy azokra az esetekre, amelyek komoly lelki megterhelést okoznak a katonáknak, mint például egy ilyen támadás, a honvédség pszichológusokat alkalmaz. Afganisztánban is van csapatpszichológus, akire – a tábori lelkész mellett – számíthatnak a katonák.