Vádat emeltek Michael Jackson orvosa ellen

2010.02.08. 21:16
A Los Angeles-i ügyészség azzal vádolja a Las Vegasban is praktizáló orvost, hogy a krónikus álmatlanság ellen páciensének felírt erős altatókkal és nyugtatókkal a koncertezéshez visszatérni készülő szupersztár halálát okozta.

Gondatlanságból elkövetett emberölés címén vádat emelt hétfőn Michael Jackson popsztár háziorvosa, Conrad Murray ellen a Los Angeles-i ügyészség.

Úgy tudni, hogy a houstoni kardiológus még a nap folyamán feladja magát a Los Angeles-i rendőrségnek, de ártatlannak fogja vallani magát. Ed Chernoff, az orvos ügyvédje azt mondta, hogy Murray közép-európai idő szerint este fél 11-kor megjelenik a Los Angeles-i bíróságon, amely előtt már órákkal előre elfoglalták helyüket a műholdas televíziós közvetítőkocsik.

A Las Vegasban is praktizáló orvost azzal vádolják, hogy kellő körültekintés nélkül járt el, és a felírt erős altatókkal akaratlanul a szupersztár halálát okozta, írja a CNN.

Conrad Murray-t tavaly tavasszal szerződtette Michael Jackson, aki akkortájt a nagy visszatérésre, a 2010 nyarára tervezett londoni koncertjeire készült.

Conrad Murray
Conrad Murray

Mint halála után kiderült, az énekes súlyos álmatlanságban szenvedett, és a használt altatószerektől komoly gyógyszerfüggőség alakult ki nála. Állítólag havonta 50 ezer dollárnak (kb. tízmillió forintnak) megfelelő összeget költött gyógyszerekre, amiket hol saját nevére, hol álnevekre írtak fel neki orvosok. Az énekes állítólag nemcsak altatókat, de egyéb gyógyszereket – például izomlazítókat – is szedett, a nagymennyiségű drogfogyasztás mellett súlya alig érte el az 50 kilogrammot.

Jackson 2009. június 25-én hunyt el Los Angeles-i otthonában. Az ötvenéves zenész halálát augusztusban nyilvánították emberölési üggyé, és a boncolási jegyzőkönyv szerint bár voltak egészségügyi problémái, azok nem okozhatták Jackson halálát. A halottkém jelentése szerint konkrétan a Murray által beadott Propofol okozta a zenész szívleállását.

Az orvos mindvégig tagadta, hogy közel lenne Jackson váratlan halálához, hangsúlyozta, nem írt fel és nem is adott be semmit, ami szerinte Michael Jackson halálát okozhatta volna. "Óvadékot teszünk le, nem ismerjük el a vádakat és pokoli módon harcolunk majd" - mondta Ed Chernoff, az orvos ügyvédje a vádemelés előtt. Az orvos akár négy év börtönt is kaphat ha bűnösnek találják, írja a BBC.