Hiányoznak a legfontosabb oltóanyagok

2010.02.09. 12:10
Újabb oltóanyagbotrány tört ki Németországban, ezúttal azonban az új influenza csak közvetve felelős. A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke szerint annyival több profitot hoz a H1N1 elleni oltóanyag gyártása, hogy a a brit Glaxo-Smith-Kline gyógyszergyártó cég emiatt elhanyagolta a gyermekeknek alapvetően fontos vakcina gyártását.

A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden tiltakozott amiatt, hogy nincsenek készleten olyan alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek. Aszövetség elnöke szerint mindezért a brit Glaxo-Smith-Kline gyógyszergyártó céget terheli a felelősség, mert nem teljesítette szállítási kötelezettségeit. A gyár arra hivatkozott, hogy az új típusú influenza elleni oltóanyag gyártása felemésztette szinte teljes kapacitását.

A szövetség elnöke, Wolfram Hartmann szerint szerte az országban hiány van olyan oltóanyagokból, amelyeket a diftéria, a mumpsz a szamárköhögés, a kanyaró és a bárányhimlő, továbbá a gyermekbénulás, valamint az influenza különböző fajtái ellen használnak a csecsemők, illetve a nagyobb gyermekek esetében. Hartmann élesen bírálta a brit gyógyszergyártó céget, és azt állította, hogy tisztán gazdasági, illetve pénzügyi megfontolásból előnyben részesítette az új influenza elleni oltóanyag gyártását, és elhanyagolta a gyermekeknek alapvetően fontos oltóanyag gyártását. A H1N1 vírus elleni oltóanyag gyártása nagyobb profitot eredményezett - közölte a szövetség elnöke. Az orvosokat arra szólította fel, hogy a jelenlegi helyzetben a legszükségesebb eseteket részesítsék előnyben.

A súlyos ellátási hiányt kedden elismerte a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Paul Ehrlich Intézet is. A brit gyógyszergyártó cég visszautasította a szövetség elnökének vádját. A gyár szóvivője ígérte, hogy hamarosan pótolják a gyártási, illetve szállítási hiányt.  • Hírek
  • Csok