Kim Dzsongil is elmondta őszödi beszédét

2010.02.11. 08:47 Módosítva: 2010.02.11. 09:51
Őszintén bocsánatot kért az elhibázott pénzreformért Kim Dzsong Il, Észak-Korea teljhatalmú vezetője.

Bocsánatot kért a félresikerült pénzreformért az észak-koreai miniszterelnök. Kim Dzsong Il bocsánatkérése kormányilletékesek és egy falu lakóinak phenjani találkozóján hangzott el a múlt héten pénteken.

A sztálinista országban ritkán látható gesztusról a Csoszun Ilbo nevű dél-koreai lap számolt be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Kim Dzsong Il a találkozón felolvasta nyilatkozatát, amelyben "őszintén bocsánatot kért" azért, hogy kormánya megfelelő előkészítés nélkül vágott bele a reformba, s ezzel "nagy fájdalmat" okozott népének.

Az Észak-Koreával foglalkozó dél-koreai újságok ugyanakkor sokszor közölnek fals információkat, mivel a Phenjanból illegális csatornákon érkező híreket – természetüknél fogva – nehéz ellenőrizni.

A phenjani vezetés tavaly novemberben újraértékelte az ország valutáját, a fizetőeszközt 1:100 arányban denominálták, ami hirtelen áremelkedésekhez vezetett, és felháborodást váltott ki a lakosság körében.

A beváltás után maradt pénzüket a polgároknak az állami pénzintézetekben kellett elhelyezniük, és sokan attól féltek, hogy ezekből a bankokból nem fogják visszakapni a pénzüket. A rendelet egyik célja az volt, hogy eltüntessék a feketekereskedelemből született vagyonokat.

Több észak-koreai városban bankjegykötegeket égettek a dühös emberek, valamint falfirkákkal, szórólapokkal tiltakoztak a pénzreform ellen.