Hurrikán gázolhat át Haitin

2010.02.12. 09:49 Módosítva: 2010.02.12. 09:56
2010-ben nagyobb eséllyel érheti el pusztító hurrikán Haitit, mint az elmúlt években, ez pedig katasztrofális következményekkel járhat a földrengés sújtotta országban. Csütörtökön az első trópusi vihar is pánikot okozott a menekülttáborokban.

A júniusban kezdődő idei hurrikánszezon jóval intenzívebb lesz a szokásosnál a karibi térségben, és fennáll a veszélye, hogy a földrengés sújtotta Haitire még egy erős hurrikán is lecsap a nyáron, közölték amerikai meteorológusok csütörtökön.

William Gray, a coloradói egyetem hurrikánszakértője és csapata szerint a megszokott 9-10 helyett 11-16 trópusi vihar formálódhat ebben az évben a térségben. Gray szerint ezek közül 6-8 alakulhat hurrikánná, szemben a megszokott évi 5-6-tal. Az egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 58 százalékos az esélye annak, hogy a karibi térséget hurrikán éri el, Haiti esetében pedig 10-15 százaléknyi a valószínűsége, hogy hurrikán csap le a lakott területekre.

A január 12-i földrengés utáni első trópusi eső csütörtökön érte el Haitit, pánikot okozva a menekülttáborokban élő fővárosiak között. A pusztító erejű földmozgásban legkevesebb 217 ezer ember vesztette életét, és több mint egymillió ember vált földönfutóvá. Szakértők szerint aggasztó, hogy az amúgy is hiányos haiti infrastruktúra a földrengés után gyakorlatilag megsemmisült, így egy esetleges hurrikán, vagy akár egy nagyobb erejű trópusi vihar is hatalmas károkat okozna az országban.

Az esős évszak áprilisban kezdődik a térségben, és júniustól novemberig tart a hurrikánszezon. A Jeanne névre keresztelt trópusi vihar 2004-ben több mint harminc centiméternyi esőt hozott, és kétezer áldozatot követelt Haitin. A 2008-as hurrikánszezonban pedig több mint nyolcszázezer haiti vált otthontalanná, miután négy vihar is elérte az országot. 2009-ben az El Nino jelenségnek köszönhetően viszonylag csendes volt a térségben a hurrikánszezon, és nem érte el nagyobb vihar a lakott területeket.