Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Pánik Haitin

2010.02.11. 21:27
Egymillió ember él az utcákon Haitin, a 217 ezer halálos áldozatot követelő földrengés után. Az emberek közt pánik tört ki, mikor heves trópusi eső zúdult az országra. A hurrikánszezon júniusban kezdődik, amit az ötszáz menekülttáborban összetákolt építmények várhatóan nem fognak kibírni. Az EU gyors segítséget ígért.

Heves trópusi eső zúdult le csütörtökön Haitire - először a január 12-i pusztító földrengés óta - ijedelmet és újabb haragot keltve a katasztrófában hajléktalanná vált port-au-prince-iek között.

A hajnali felhőszakadás felriasztotta a túlélőket a város keleti felének Laboul-negyedében lévő szedett-vedett táborukban, ezrek szaladtak szét, hogy menedéket nyújtó tetőt keressenek a fejük fölé.

Egy hónappal a 217 ezer ember halálát okozó katasztrófa után egymillióan élnek az utcákon a karibi országban.

Bár az ég reggelre kiderült, a mindent eláztató eső és az ENSZ-misszió épülete előtt sebtében lezajlott újabb, néhány száz fős tüntetés ismét ráirányította a figyelmet arra a forrongó haragra, amit a tömegessé vált hajléktalanság szít az amerikai földrész legszegényebb országában.

A trópusi esős évszak heteken belül beköszönthet Haitin, és júniusban a karibi hurrikánszezon is megkezdődik, miközben a 7-es erősségű földrengés miatt romokban heverő Port-au-Prince vízelvezető csatornái törmelékkel és szeméttel vannak tele.

A Hispaniola szigetén Dominikával osztozó országot ráadásul gyors áradások fenyegetik, mivel a főként faszénnel főző haitiek az utóbbi évtizedekben teljesen letarolták az erdőket. Segélyszervezetek szerint az esős évszak teljesen elmoshatja a deszkákból, fólialapokból, takarókból és hullámlemezekből eszkábált kényszerhajlékokat a Port-au-Prince-ben és környékén spontán létesült ötszáz menekülttáborban.

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton csütörtökön bejelentette, az unió katonai műveletre készül Haitin, hogy fedélhez segítse a hajléktalanokat. Az EU-tagországok Brüsszelben összeült informális állam- és kormányfői találkozóján a haiti helyzet volt az egyik hivatalos téma. A találkozó alatt kiadott nyilatkozatában az uniós politikus jelezte, hogy az ENSZ és Haiti kormánya fordult ilyen jellegű segítségért az EU-hoz, és fontos lenne, hogy a haiti hajléktalanok még az esős évszak kezdete előtt, a közeli hetekben fedélhez jussanak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek