Újabb vádak Viktor But fegyverkereskedő ellen

2010.02.18. 07:04
Pénzmosás és csalás miatt emeltek vádat az Egyesült Államokban a világ egyik legismertebb fegyverkereskedője, az orosz Viktor But ellen, aki ellen tiltott fegyverkereskedelem miatt már folyik eljárás.

Az új vádpontok szerint a "halál kufáraként" ismert Viktor But és feltételezett cinkostársa, Richard Ammar Chichakli amerikai állampolgár gazdasági szankciók megsértésével megpróbált megvásárolni két repülőgépet egyesült államokbeli cégektől, közölte New York szövetségi állam ügyészi hivatala.

A 42 éves Viktor But ellen korábban már vádat emeltek az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) részére történt fegyverszállítások miatt.

Butot, a szovjet légierő egykori tisztjét 2008 márciusában fogták el egy bangkoki szállodában, miután a magukat a FARC fegyvervásárlás iránt érdeklődő gerilláinak kiadó amerikai ügynökökkel lépre csalták. Azóta őrizetben van, és a thaiföldi hatóságok, amelyek nem tekintik terrorszervezetnek a kolumbiai lázadószervezetet, megtagadták a kiadatását az Egyesült Államoknak.

Az ügyészségi közlemény szerint az Egyesült Államok tájékoztatta Thaiföldet a But elleni újabb vádakról és szorosan együttműködik az Interpollal a fegyverkereskedő pénzügyeit irányító Chichakli megtalálása és elfogása érdekében.

A gyanú szerint But számos konfliktusövezetben megsértette az ENSZ fegyvereladási tilalmát. Egyebek közt Afganisztánba, Angolába,
a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Ruandába, Sierra Leonéba és Szudánba is került fegyver az ő közreműködésével. Ügyfeleinek hosszú
listáján afrikai diktátorok és hadurak is szerepelnek, köztük Charles Taylor volt libériai elnök és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető.