Katonák az urak két chilei tartományban

2010.03.01. 15:04 Módosítva: 2010.03.01. 20:00
Concepción és Maule tartományban katonai rendfenntartást rendelt el a chilei elnök a szombati földrengés után a tömeges rablások és fosztogatások miatt.

Tízezer katona vonult be hétfőn a chilei Concepción és Maule tartományba, miután Michelle Bachelet elnök elrendelte, hogy a két tartományban a hadsereg vegye kezébe a rend fenntartását és vessen véget a földrengés után elszaporodott fosztogatásoknak.

Az elnök parancsba adta a katonaságnak, hogy segédkezzen a vízellátás helyreállításában, az élelmiszer és a takarók elosztásában és az utak járhatóvá tételében. Elrendelte, hogy az elektromos művek először a kórházakban és a menedékhelyeken állítsa helyre a szolgáltatást.

A legsúlyosabb károkat elszenvedett Concepción, Talca és Curicó városban tábori kórházakat állítanak fel. Bachelet elnök, aki március 11-én távozik hivatalából, kijelentette, hogy hazájának külföldről tábori kórházakra, pontonhidakra, víztisztító berendezésekre, valamint kárbecslőkre és mentőcsapatokra lenne szüksége.

Eddig 723 halott

A szombati, a Richter-skála szerint 8,8-es erősségű földrengés halottainak száma hétfőre 723 lett, de Bachelet szerint az áldozatok száma emelkedni fog. Sokakat eltűntként tartanak számon. A katasztrófa okozta anyagi kár elérheti a 30 milliárd dollárt, ami a chilei GDP 15 százalékának felel meg - jelentette be az Equecat kárbecslő cég. Mintegy félmillió otthon vált lakhatatlanná.

A part menti halászfalvakban a földrengést követő cunami szinte mindent elpusztított, házakat és autókat rongált meg súlyosan. Egyedül Constitución településen 350 ember vesztette életét. A lakosok itt a tűzoltókon töltötték ki elkeseredettségüket, akik pedig vizet és teát osztottak közöttük.

Magyar áldozatról nem tudni. A santiagói, concepcióni és valparaísói tiszteletbeli magyar konzulokkal az MTI hétfőn nem tudta felvenni telefonon a kapcsolatot. A fővárosi magyar konzul nem tartózkodik az országban, helyette viszont jelentkezett az iroda egy munkatársa, akinek nincsenek értesülései esetleges magyar áldozatokról. A konzul a légiközlekedés nehézségei miatt leghamarabb szerdán vagy csütörtökön tud hazatérni Santiagóba.

Dél-Chile egyik legfontosabb kikötővárosa, Talcahuano Bio Bio környékén is szökőár söpört végig, hatalmas károkat okozott a kikötő berendezéseiben, kisodorva a halászhajókat a tengerből. Lloca faluban az árhullám lerombolta a tengerparti fesztiválra felállított vidámparkot. A Robinson Crusoe szigeten a hullámok 3 kilométerre hatoltak be San Juan Batista városba.

Utórengések és fosztogatók

Francisco Vidal védelmi miniszter elismerte, hogy a haditengerészet hibázott, amikor a rengés után nem rendelt el cunamiriadót. Ezt több révkapitány megtette, amivel Vidal szerint "több száz életet" sikerült megmenteni. Az árhullám mintegy 30 perccel a rengés után érte el a partvidéket.

Chile legsúlyosabb károkat elszenvedő középső régiói a megrongálódott és eltorlaszolt utak miatt még mindig nehezen megközelíthetők. A mentési munkálatokat nagyban nehezítik az utórengések és a fosztogatók. Az újabb földmozgásoktól való félelmükben sokan a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.

Concepciónban a tűzoltóknak fel kellett függeszteniük egy 14 emeletes ház roncsai alatt rekedt mintegy 60 ember kimentését, mert az út túloldalán a rendőrség könnygázt vetett be a tolvajok tömegének feloszlatására, ami őket is fojtogatta. Chile több városából érkeztek hírek kirabolt és felgyújtott áruházakról, valamint feltört banki automatákról.

Virtuális kongresszus

A hétvégén nyaralásból hazatérők tömegei lepték el a vidéki buszpályaudvarokat. Az emberek a városokba igyekeztek, hogy megnézzék az otthonaikban keletkezett kárt. Chilében hétfőn értek véget a nyári szabadságolások.

Madridban a Spanyol Nyelv Királyi Akadémiája és a Cervantes Intézet hétfőn bejelentette, hogy elmarad a chilei Valparaisóba tervezett háromnapos nemzetközi spanyol nyelvi konferencia, amely az eredeti tervek szerint kedden kezdődött volna. A találkozó helyett "hatalmas virtuális kongresszust tartanak az interneten".

A chilei főváros repülőtere ugyanakkor ismét fogad gépeket, és a santiagói metró is újból üzemel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport