Rengeteg az eltűnt Chilében

2010.03.03. 09:01
A hadsereg bevetése ellenére is folytatódnak a fosztogatások Chile földrengés sújtotta területein. A helyiek önvédelmi csoportokat hoznak létre, és már jobban félnek a bűnözőktől, mint az utórengésektől. Michelle Bachelet elnök szerint ugyanakkor már ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

A hivatalos adatok szerint 795-en vesztették életüket a szombati földrengésben Chilében, de az áldozatok száma meredeken emelkedhet. A jelentések szerint csak a negyvenezer lakosú Constituciónban - itt vesztette életét az áldozatok közel fele - ötszáz embert tartanak nyilván eltűntként.

A Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengést követően fosztogatások kezdődtek katasztrófa sújtotta területeken, emiatt rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat vezetett be a kormány.A legnagyobb, földrengés sújtotta településen, Concepcionban napi 18 órán át tilos az utcára menni.

A városban félmillióan maradtak otthon nélkül.

Egy Concepcion közeli kisváros, Hualpen polgármestere szerint azonban még mindig nagy veszélyt jelentenek a fosztogatók. "A banditák átvették az irányítást. Már nem az utórengésektől félünk, hanem a bűnözőktől" - nyilatkozta egy chilei rádiónak.

Concepcionban is rossz a helyzet. A BBC jelentése szerint a több ezer katona bevetése ellenére tovább romlott a biztonsági helyzet. A helyi lakosok a katonaság jelenléte ellenére önvédelmi csapatokat hoztak létre, jelentette a Reuters.

Michelle Bachelet chilei elnök szerint ugyanakkor "már ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet". Ugyanakkor a fosztogatókat súlyos következményekkel fenyegette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport