Az al-Kaida merényletekre szólítja az amerikai muszlim katonákat

2010.03.08. 06:34
Az al-Kaida terrorszervezet szóvivője vasárnapi internetes üzenetében arra szólította fel az amerikai hadseregben szolgáló muszlim katonákat, hogy hajtsanak végre merényleteket a tavalyi Fort Hood-i mészárlás mintájára. A pakisztáni hatóságok néhány órával ezután bejelentették, hogy Karacsiban elfogták a szóvivőt, amit később cáfoltak.

Az amerikai születésű Adam Gadahn 25 perces videót helyezett el radikális iszlám portálokon azzal az üzenettel: a többi muszlim katona számára példaképül kell hogy szolgáljon az öldöklést végrehajtó Nidal Malik Hasan őrnagy, katonaorvos - jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

Az amerikai hadsereg pszichiátere a texasi Fort Hood katonai bázison 2009 novemberében két pisztollyal lövöldözött, 13 embert megölt és 29-et megsebesített.

"Nidal testvér az ideális példakép minden bűnbánó muszlim számára a hitetlenek és a hitehagyott kormányok hadseregeiben" - mondta az Azzam al-Amriki néven is ismert al-Kaida szóvivő, aki fehér köntösben és turbánban sürgette a muszlim katonákat, hogy hajtsanak végre támadásokat "fontos célpontok" ellen.
Szerinte nemcsak a katonai támaszpontok a fontos célpontok az Egyesült Államokban, Nyugaton, de van számos egyéb stratégiai hely is, intézmények és létesítmények, amelyekre csapást mérve a muszlimok nagy kárt okozhatnak.

Mint fogalmazott, Nidal úttörő volt, aki rátalált az útra, amelyet minden, hitetlenek között élő muszlimnak követnie kell. Azt mondta, az őszinte és éber muszlimok nemcsak pisztollyal, hanem más fegyverekkel is támadhatnak; célpontnak ajánlotta a tömegközlekedési hálózatokat, és azt mondta: kormányzati tisztviselők, gyáriparosok és újságírók megölésével vagy foglyul ejtésével is csapást lehet mérni.

Az al-Kaida szóvivője Kaliforniában, egy kecskefarmon nőtt fel, majd egy helyi mecsetben áttért az iszlám hitre. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2004 óta körözi, két évvel később vádat emeltek ellene hazaárulás címén. Már több olyan videoüzenete volt, amelyekben a Nyugat lerombolását és amerikai célpontok megtámadását sürgette. Az FBI egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Pakisztáni hírszerző tisztek és egy kormánytisztviselő bejelentette vasárnap, hogy a hírszerzés Karacsiban elfogta Gadahnt. Ez nagy eredmény lenne az al-Kaida elleni globális küzdelemben, és annak a jele lehetne - több más afganisztáni tálib parancsnok korábbi elfogásával egyetemben -, hogy az ázsiai ország jobban együttműködik Washingtonnal, mint korábban.

Három magas rangú hírszerzési tisztségviselő később cáfolta, hogy Gadahnt fogták el. Egyikük elmondta: eleinte azt gondolták, "nagy halat fogtak", de később kiderült, hogy más személyt vettek őrizetbe. Egyelőre megpróbálják kideríteni az illető személyazonosságát és állampolgárságát.