Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szélsőségesekkel állt kapcsolatban a texasi ámokfutó

2009.11.11. 11:33
Egy évvel a Fort Hood-i mészárlás előtt az FBI már megfigyelte Nidal Malik Hasan őrnagyot, mert levelezett egy ismert szélsőséges imámmal. Más szélsőségesekkel is kapcsolatban állhatott. Az amerikai nyomozóhatóságok egymásra mutogatnak.
000T TRWas2693784

Több szélsőséges iszlámistával is kapcsolatban ált Nidal Malik Hasan őrnagy, a hadsereg pszichiátere, aki a múlt héten a Fort Hood-i katonai támaszponton ámokfutása során 13 katonát agyonlőtt, 29-et megsebesített, jelentette az ABC kormányzati forrásokra hivatkozva. Az már korábban ismertté vált, hogy 2008-ban az FBI egy időre megfigyelte az őrnagyot, mert több - a nevük elhallgatását kérő bennfentesek szerint 10-20 - emailt váltott Anva al-Avlaki imámmal.

Al-Avlaki ismert szélsőséges, aki kapcsolatban áll az al-Kaidával is, bár arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy tagja is lenne a terrorcsoportnak. Az Egyesült Államokban született, és korábban Virginiában, Falls Churchben vezette azt a mecsetet, ahova Hasan és több családtagja is járt.

Al-Avlaki három szeptember 11-i géprablóval is kapcsolatban volt a terrortámadásokat megelőzően. A Fort Hood-i ámokfutást követően honlapján hősként ünnepelte Hasant.

Az ügyről hivatalos engedély nélkül, így nevük elhallgatását kérve nyilatkozó FBI-os források szerint Hasan szakmai kérdésekkel fordult al-Avlakihoz, az Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikai katonák poszttraumatikus stresszét vizsgáló tanulmányához tett fel kérdéseket. A levélváltást ártalmatlannak találták, és fel is függesztették a megfigyelést.

Hogy a megfigyelés tényéről tájékoztatták-e a hadsereget, az már vitatott. Az FBI állítja, hogy figyelmeztették a Pentagont, de a hadügyminisztérium tagad. Az biztos, hogy a Pentagon egyik alkalmazottja is részt vett az FBI nyomozásában, de a szabályzat szerint az FBI külön felhatalmazása nélkül nem tájékoztathatta feletteseit, írja a Wall Street Journal.

Az AP jelentése szerint a nyomozó hatóságok most egymásra mutogatnak, ami nem ritka a hasonló, nagy figyelemmel kísért esetek korai szakaszában. Így próbálják saját felelősségüket mérsékelni és más ügynökségekre hárítani.

Az ügyre már a politika is rárepült. Barack Obama elnök teljes körű vizsgálatot rendelt el a terrorelhárítással foglalkozó amerikai hatóságoknál, hogy melyik milyen információval rendelkezett Hasanról, és hogy ezek bármelyikének ismeretében megelőzhető lett volna az őrnagy ámokfutása. A szenátusban a független Joe Lieberman és a republikánus Susan Collins már a jövő hétre meghallgatásokat rendelt az ügyben a titkosszolgálati bizottságban.

Hasant az AP jelentése szerint katonai bíróság elé állíthatják, ez pedig arra utal, hogy a vádhatóság szerint nem terrorista - ez esetben ugyanis civil bíróság járna el ügyében. A gyilkosságok miatt akár halálra is ítélhetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!