Netanjahu bármi áron kitart a telepépítések mellett

2010.03.15. 17:56
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem hajlandó leállítani a telepépítéseket sem Jeruzsálemben, sem Ciszjordániában, amivel mélypontra juttatja az izraeli-amerikai kapcsolatokat. Emellett veszélybe került a palesztinokkal tervezett közvetett egyeztetés is, a Munkapárt pedig azzal fenyegetőzik, hogy kilép a kormánykoalícióból.

Izrael washingtoni nagykövete szerint az utóbbi 35 év legmélyebb válságába került az amerikai-izraeli viszony az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt, írta hétfőn az izraeli média, amely úgy tudja, Washington ragaszkodik a terv leállításához.

Médiajelentések szerint Michael Oren nagykövet értékelte így a kapcsolatok állapotát más izraeli diplomatáknak tartott telefonkonferenciáján.

Szavai a Reuters hírügynökség szerint ütköznek Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azzal a törekvésével, hogy megpróbálja a ténylegesnél kisebbnek feltűntetni azt a feszültséget, amely közte és Barack Obama elnök kormánya között alakult ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését fenyegető telepépítési terv miatt.

"Izrael és az Egyesült Államok viszonya 1975 óta a legsúlyosabb válságban van ... ez egy történelmi léptékű válság" - idézte a Közel-Kelet történetének kiváló ismerőjeként számon tartott Michael Oren szavait a Jediot Ahronot című lap.

A palesztinok nem tárgyalnak

Az izraeli belügyminiszter éppen Joe Biden amerikai alelnöknek az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások megkezdését beharangozó látogatása alatt jelentette be, hogy 1600 új lakást terveznek felépíteni a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben. Biden és a Fehér Ház is elítélte a bejelentést, palesztin vezetők pedig az Arab Ligával egyetemben közölték, hogy nem kezdik meg a közvetett tárgyalásokat, amíg az izraeli fél nem állítja le az újabb telepépítést.

A palesztinok semmiféle tárgyalásra nem hajlandóak addig, amíg folytatódik az izraeli telepek építése, jelentette be hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője. "E politika miatt nem alakul ki a békefolyamat újrakezdéséhez szükséges légkört" - mondta Nabíl Abu Rudeina.

A Munkapárt kilépne a koalícióból

Az incidens miatt az izraeli Munkapárt közölte, fontolóra kell vennie, hogy kilépjen-e a kormánykoalícióból.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken az izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében - szokatlanul nyersen - sértőnek nevezte a terv bejelentését, amely, mint mondta, "aláaknázta a békefolyamatba vetett hitet és bizalmat". Netanjahu bocsánatkérésre kényszerült, "a szerencsétlen időzítés" miatt belügyminiszterére hárította a felelősséget, de magát az építési tervet nem utasította el.

Az izraeli média jelentése szerint pénteki telefonbeszélgetésben Clinton a Ramat Slómó-i építkezési döntés visszavonását követelte. Netanjahu szóvivője, Mark Regev nem volt hajlandó kommentálni ezt az értesülést. Nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők azonban megerősítették, hogy Washington a terv leállítását szorgalmazza.

Egy ilyen meghátrálás nyilvánvalóan széteséssel fenyegetné a Netanjahu vezette kormánykoalíciót, amelyet a telepesbarát pártok uralnak, élükön a kormányfő Likud pártjával. Netanjahu vasárnap válaszolt, bár Clintont nem említette. Kijelentette, hogy folytatják a zsidó telepek építését az arab többségű Kelet-Jeruzsálemben.

Netanjahu kitart

"A jeruzsálemi építkezés folytatódni fog, miként az elmúlt 42 évben történt" - mondta a kormányfő pártja, a Likud képviselői előtt, Kelet-Jeruzsálem 1967 júniusi elfoglalására utalva. A miniszterelnök azt is közölte, hogy Ciszjordániában is bővíteni fogják a telepeket, ha a tíz hónapos moratórium véget ér. A jeruzsálemi telepek megmaradnak Izrael részeként a békemegállapodás után is. Netanjahu szerint ebben szinte az összes izraeli párt egyetért.

A név nélkül nyilatkozó izraeli tisztségviselők szerint az Egyesült Államok azt is kérte, hogy Izrael tegyen jelentős bizalomépítő gesztusokat a palesztinoknak, több száz palesztin fogoly szabadon bocsátásával vagy további ciszjordániai területek palesztin ellenőrzés alá helyezésével. Washington emellett azt követelte, Izrael hivatalosan nyilvánítsa ki, hogy a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokon a konfliktus összes nagy témaköre - így a végleges határok kérdése, Kelet-Jeruzsálem leendő státusa, valamint a palesztin menekültek sorsa is - napirenden lesz.

Ezek a tárgyalások, amelyekről elvi megállapodás született, a telepbővítések miatt máris veszélybe kerültek. Ezt Catherine Ashton, az Európai Unió diplomáciai vezetője állapította meg, aki körutat kezdett a térségben. "Az Európai Unió álláspontja világos: ezek a telepek törvényellenesek, és akadályozzák a megbékélést" - jelentette ki a diplomata Kairóban.