Külső támogatásra szorul a lett kormány

2010.03.17. 21:51 Módosítva: 2010.03.17. 21:51
Az egyik koalíciós párt kilépésével elvesztette parlamenti többségét a lett kormány, azonban várhatóan külső segítséggel folytatni tudja a kormányzást. A kormányfő nem volt hajlandó az adóemelések befagyasztására.

Elveszítette parlamenti többségét szerdán a lett jobbközép kormánykoalíció, miután a konzervatív Néppárt (TP) kilépett belőle. Valdis Dombrovskis négypártira zsugorodott koalíciója így már csak 47 képviselői hellyel rendelkezik a 100 tagú rigai parlamentben.

A harmadik legnagyobb kormánypárt, az Új Idő (JL) színeiben fellépő Dombrovskis azonban várhatóan tovább tud kormányozni a gazdasági válságtól sújtott balti országban, mert például az ellenzéki baloldali, orosz ajkúak uralta Emberi Jogokért az Egyesült Lettországban (PCTVL) párt arról biztosította, hogy hajlandó külső támogatást nyújtani kisebbségi kormányának.

Andris Skele, a Néppárt vezetője a koalíció felmondását azzal indokolta, hogy Valdis Dombrovskis nem volt hajlandó beleegyezni a válságellenes megszorító intézkedések között szereplő adóemelések befagyasztásába, jelentette a LETA hírügynökség.

Dombrovskis közölte: biztosítani kívánja a Nemzetközi Valutaalap 7,5 milliárd eurós hitelprogramjának folytatását. Lettország hazai összterméke 18 százalékkal csökkent 2009-ben.

"Ellentétben azzal, amit a kormányfő mond, tovább tart a gazdasági visszaesés, és több mint kétszázezer embernek nincs állása" (a 2,2 millió lakosú országban) - mondta Skele, amikor bejelentette, hogy a Néppárt öt minisztere távozik a kormányból.

Kedden a szomszédos Litvániában veszítette el többségét Andrius Kubilius miniszterelnök szintén jobbközép kormánya a koalíció egyik képviselőjének távozása miatt.

A Brüsszel határozott támogatását élvező két balti EU-tagállam a fájdalmas bér- és árkiigazítások mellett döntött a nemzeti valutának a gazdaság versenyképességét erősítő leértékelése helyett.