A megszorításokra esküszik a lett kormányfő

2011.07.14. 11:34

A lett gazdaság robosztus kilábalásának legnagyobb tanulsága az, hogy a lehető leghamarabb kell szembenézni a gazdasági nehézségekkel és olyan kiigazításokat kell végrehajtani, amelyek helyreállítják a piaci bizalmat - mondta Valdis Dombrovskis, Lettország miniszterelnöke egy lapinterjúban.

A politikus - Görögország példájára utalva - kiemelte: a szükséges intézkedések halogatása csak ront a helyzeten.    Mint fogalmazott, "ha már eleve nincsen meg a pénzpiacok bizalma, és ekkor nem hajtják végre a költségvetési kiigazításokat - ehelyett költségvetési gazdaságélénkítésről beszélnek -, akkor nem áll helyre a bizalom, és nem javul a pénzügyi stabilitás".

Az orvos végzettségű politikus, aki 2009 márciusa óta irányítja az országot, úgy érvelt, hogy a balti állam azzal volt képes kilábalni a válságból, hogy a kormány hirtelen, jelentős költségvetési kiigazítást hajtott végre, azaz csökkentette a közszférában alkalmazottak béreit, csökkentette valamennyi minisztérium kiadását, és emelte az szja-kulcsokat.

Dombrovskis elismerte ugyanakkor, hogy a sokkterápiának rövid távon voltak negatív következményei, így például a munkanélküliségi ráta 22,5 százalékra szökött fel. A miniszterelnök azonban leszögezte,  nincs könnyű út az ország gazdasági nehézségeinek megoldására, először a pénzügyi stabilitás kell helyreállítani.

A lett gazdaság - a Nemzetközi Valutaalap számításai szerint - a 2009. évi 18,0 százalékos és a 2010. évi 0,3 százalékos visszaesés után az idei évben 3,3 százalékkal, míg 2012-ben 4,0 százalékkal növekedhet.