Tallinn ivóvízére landolt egy repülő

2010.03.18. 15:37 Módosítva: 2010.03.18. 15:37
Az észt főváros ivóvízét fenyegeti egy repülő, ami az utánpótlást nyújtó tavon hajtott végre kényszerleszállást. Az észt mentőalakulatok igyekeznek eltávolítani a gépet a jégről, mielőtt beszakadna. Ha a víz beszennyeződne, Tallinn a 20 órára elegendő tartalékát kezdené felélni.

A tallinni repülőtér közelében lévő befagyott tavon hajtott végre kényszerleszállást csütörtökön egy lengyel teherszállító repülőgép. A kétmotoros Antonov An-26 típusú repülőgép helyi idő szerint délelőtt tíz óra után landolt a befagyott Ülemiste-tavon, közölte az észt gazdasági minisztérium szóvivője.

Kalev Vapper elmondása szerint az EXIN nevű lengyel cég Finnországból érkezett gépe futómű- és hajtóműproblémákkal küszködött, amikor megpróbált leszállni a tóhoz közel eső nemzetközi repülőtéren. A pilóta a második leszállási kísérlet alatt döntött úgy, hogy inkább a tavon teszi le a gépet. A fedélzeten lévő hat lengyel közül senkinek sem volt szüksége orvosi segítségre, közölte Vapper.

Közben mentőalakulatok azon dolgoznak, hogy kipumpálják a gépben lévő üzemanyagot, és levigyék a gépet a befagyott tóról, mielőtt átszakadna a jég, és a gép elsüllyedne. Az Ülemiste-tó számít ugyanis az észt főváros fő ivóvízforrásának.

A tallinni hatóságok szerint húsz órára elegendő ivóvízkészletük van a négyszázezres lakosú város ellátására, arra az esetre, ha a gép beszennyezné a tó vizét, és le kellene állítani a vízszivattyúzást.