Csőd fenyegeti a Vatikánt

2010.03.22. 17:01
A pápa hétvégén nyilvánosságra hozott levele bár precedens értékű volt, nem nyugtatta meg igazán az áldozatokat, és formális bocsánatkérést sem tartalmazott. Az áldozatok közül egyre többen követelnek anyagi kártérítést, ami egyes egyházmegyék csődjéhez is vezethet.

A pápa szombati levele precedens értékű: eddig soha nem írtak az egyház történetében a szexuális bántalmazás témájában. A pápa a papok által kiksorúak sérelmére elkövetett szexuális támadásokkal kapcsolatban szól a hívekhez. A hétoldalas levelet hat nyelvre fordították le hivatalosan, és még a Twitterre is felrakták.

A pápa levele
A pápa levele

Bár az egyházfő levelében elnézést kért az áldozatoktól, egyszer sem írta le a "bocsánat" szót, és arra sem tért ki benne, hogy megbüntetik-e azokat egyházi vezetőket, akik megpróbálták eltussolni az ügyeket.

Ráadásul még mindig nincs kimondva, hogy a papoknak és érsekeknek jelentenie kell a rendőrségen, ha szexuális zaklatásról szereznek tudomást. A pápa azt ígérte, hogy konkrét lépéseket tesz a pedofil-ügyekben, de eddig se munkacsoportot, se egyéneket nem bízott meg a probléma megoldásával. Csak az dőlt el, hogy az egyházfő vatikáni hivatalnokokból álló csoportot küld Írországba, ahol vizsgálni fogják az eseteket.

A növekvő botrány a Vatikán csúcsát is elérte

Január óta ugyanis sorra látnak napvilágot azok az esetek, amelyek az elmúlt 30 évben németországi katolikus iskolákban és internátusokban történtek. A 27 németországi katolikus püspökség közül 19-ben követtek el szexuális molesztálást vagy bántalmazást kiskorúak ellen. A pápát különösen érzékenyen érintik ezek az esetek, hiszen maga is német, ráadásul müncheni érseksége alatt saját egyházmegyéjében is követtek el egyházi személyek szexuális bűncselekményeket.

Még rosszabb az egyház szenpontjából, hogy magát XVI. Benedeket is megpróbálták belekeverni a botrányokba. 2001-ben még bíborosként a pápa ugyanis aláírt egy dokumentumot, amiben elrendelte, hogy a gyermekmolesztálási eseteket titokban kell tartani. A katolikus vezetők szerint ez csak a kánonjog szempontjából lényeges, és nem gátolja meg a rendőrségi feljelentést.

Másodsorban még müncheni érseksége idején 1977 és 1982 között, Ratzinger egyházmegyéjébe fogadott egy pedofil papot, aki állítólag épp terápiának szándékozott alávetni magát. Ugyan megtiltották neki, hogy gyerekekkel dolgozzon , de az egyházból nem zárták ki. A pap ennek ellenére új parókiájának iskolájában is tanított, és legalább még egy gyereket megrontott. a mostani pápa akkori helyettese vállalta most magára az ügyet, azt állítva, hogy Ratzinger semmit nem tudott az ügyről.

A bajoroszági pedofil papot két évvel ezelőtt másik egyházközségbe küldték, ahol a múlt nyáron misét mondott egy fiataloknak rendezett táborban. Csak ez év március 15-én, ügyei kivizsgálása után függesztették fel állásából.

Írországban is nagy a baj

Írországban nemrég nyilvánosságra került két jelentés, amelyek szerint a katolikus intézményekben évtizedeken át vertek és erőszakoltak meg gyermekeket. Nagy botrányt kavart az is, amikor kiderült, hogy egy pedofil pap megvette egykori áldozatának hallgatását. A pap többször is megerőszakolt egy kislányt még 1979-ben, majd amikor az ügy kiderült, elöljáróival együtt pénzt adtak az áldozatnak, hogy ne beszéljen a szexuális támadásokról.

Áldás egy ír templomban
Áldás egy ír templomban

Írország bíborosa, Sean Brady, beismerte, hogy 1975-ben ő is ott volt, amikor 10 és 14 éves gyerekeket eskettek meg, hogy titokban tartják megpróbáltatásaikat. Megrontójuk - habár az egyház is hibáztatta tettéért - soha nem került a bíróság elé. Brady úgy nyilatkozott, ő csak „azt tette, amit megköveteltek tőle.”

Hasonló esetekre derült fény Európán kívül is. Brazíliában egy papot és két katolikus főpapot mentettek fel egyházi feladataik alól, mert állítólag részt vettek egy szexvideó elkészítésében, amelyben fiatalkorúak is közreműködtek. Mexikóban illetve az Egyesült Államokban is több botrányos eset derült ki az elmúlt években.

Kártérítést kérnek az áldozatok

A Vatikánban attól tartanak, hogy hamarosan lavinaként fogják elárasztani az egyházat a kártérítési igények. Ha az áldozatok pénzbeli kompenzációért folyamodnak, az egyes egyházmegyék teljes anyagi csődjéhez is vezethet - mint ahogy ez történt az USA-ban is, ahol a legnagyobb számú ilyen esetet jelentették az elmúlt években.    

Az Egyesült Államokban elkövetett molesztálások áldozatai kártérítésként összesen kétmilliárd dollárt követelnek az egyháztól, de a mostani botrányok még mélyebbre hatóbbak – véli a The Economist.

Egy belfasti áldozat
Egy belfasti áldozat

Bár Európában még nincs végleges összeg, annyi bizonyos, hogy nem kevés pénzről lesz szó. Az elmúlt hetekben ugyanis legkevesebb 350 áldozat jelentkezett Hollandiában, és a németországi és osztrák áldozatok száma is több mint 300.

 Az írországi áldozatokat képviselő négy csoport pedig már el is küldte közös levelét a pápának, akitől összesen 1,2 milliárd eurónyi kártérítést követelnek. "Jelentős összeget kell felajánlania, hogy segítsen az áldozatoknak" - mondta Michael O'Brien, a Jog a Békéhez nevű csoport nevében.

Fogadást kötnek a pápa lemondására

Eközben a legnagyobb ír bukméker csökkentette a pápa lemondásával kapcsolatos oddsokat. A győzelmi odds a korábbi 12 az 1-hez helyett most már 3 az 1-hez, ami azt jelenti, hogy 1 euró befizetésével nyerhető 3 euró. Paddy Power, a kirendeltségeket üzemeltető iroda vezetője elmondta: az oddsokat azután csökkentették, hogy a fogadók valósággal megrohanták a kirendeltségeiket.

XVI. Benedek pápa
XVI. Benedek pápa

A roham talán annak volt köszönhető, hogy Németországban fény derült a katolikus iskolákban elkövetett szexuális visszaélésekre. Az iroda csökkentette azoknak a fogadásoknak az oddsait is, amelyek Francis Arinze nigériai bíboros pápaságára fogadnak.