Megszavazták az amerikai egészségügyi reformot

2010.03.22. 03:50 Módosítva: 2010.03.22. 06:10
Az Egyesült Államokban órákon át tartó vita után a képviselők végül megszavazták Barack Obama egészségügyi reformját. 219 képviselő szavazott a törvény mellett, 212 ellene.

A szavazást maratoni vita előzte meg, a republikánus és demokrata képviselők a szavazás előtti utolsó pillanatig érveltek a reformok ellen vagy mellett. A republikánus képviselők minden házszabály által engedett módon próbálták elnyújtani a vitát a szavazás előtt.

Az elnök az utolsó pillanatig nem volt biztos abban, hogy sikerült-e összeszedni a szükséges 216 szavazatot. A republikánusok ugyanis már jóval a szavazás előtt kijelentették, hogy nem támogatják a javaslatot. Hasonlóan nyilatkozott néhány demokrata párti képviselő is. Végül volt néhány demokrata, akiket maratoni tárgyalásokon győztek meg.

"Köszönjük! Helyesen cselekedtetek!" áll a marylandi tüntető transzparensén.
"Köszönjük! Helyesen cselekedtetek!" áll a marylandi tüntető transzparensén.

Barack Obama azzal nyerte el a bizonytalanok szavazatát, hogy kijelentette, rendeletben fogja biztosítani, hogy a reform nem változtat az abortuszra vonatkozó szabályokon. Az ingadozók ugyanis a Demokrata Párt abortuszt ellenző szárnyához tartoztak, és ez volt az egyik legfőbb gondjuk a törvénnyel.

A vasárnapi képviselőházi szavazás egyik tétje az volt, hogy több tízmillió, eddig egészségbiztosítás nélküli ember az állam révén komoly egészségügyi ellátáshoz jut-e. A reformtervezet ugyan nem helyez kilátásba általános, mindenkire kiterjedő betegbiztosítást, de azt kiterjesztenék 32 millió amerikaira, vagyis a népesség 95 százaléka biztosított lenne. Az Egyesült Államokban ugyanis nincsen általános betegbiztosítás.

Egy másik fontos eleme a reformnak, hogy megtiltaná a biztosítóknak, hogy szolgáltatásaikat megtagadják a betegektől, ha fennállnak bizonyos körülmények.

A betegbiztosítás rendszerét úgy alakítanák át, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelezővé tennék a biztosítást; azokon, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állami segítene. A közepes- és nagyvállalatokat pénzbüntetéssel fenyegetnék, ha nem fizetik alkalmazottaik betegbiztosítását.

A szavazásnak politikai jelentősége is volt, elemzők szerint nagyban függ ettől Obama jelenlegi ciklusának megítélése. A szavazás elvesztése rányomta volna a bélyegét az egész terminusra, és nem tudta volna véghezvinni nagyszabású terveit. Ugyanakkor a novemberi képviselőházi választásokra is hatással lehet a mostani eredmény.

Egy fehérházi forrástól a CNN megtudta, hogy az elnök nem írja alá éjszaka a törvényeket.

Obama: ez a józan ész győzelme

Az amerikai elnök nem sokkal azután beszélt a Fehér Házban, hogy a képviselőház elfogadta a reformtörvény tervezetét.

A történelmi jelentőségű dokumentum - amelynek törvénnyé válásához már csak Barack Obama elnök aláírására van szükség - az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogja kiterjeszteni a betegbiztosítást.

Obama azt mondta: a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit fogja szolgálni.

Obama nyilatkozik az egészségügyi reform megszavazása után.
Obama nyilatkozik az egészségügyi reform megszavazása után.

"A ma esti szavazás nem egyik vagy másik párt győzelme, hanem az amerikai nép és a józan ész győzelme" - mondta, majd hozzátette, hogy a szavazás nyomán azonnal elemezni fogják, hogy kik a győztesek és a vesztesek, milyen hatással lesz az eredmény a demokratákra és a republikánusokra, és hogyan alakul az elnök népszerűsége. Amikor azonban a vita lezárul, és a kedélyek lecsillapodnak, ami megmarad: nem a kormány által irányított egészségügyi rendszer, mint attól többen féltek, és nem is a biztosítási szektor érdekeit szolgáló jelenlegi rendszer, hanem egy olyan rendszer, amely jobban fog működni az amerikai nép érdekében.

Kiemelte, hogy az egészségügyi szféra átfogó reformja nyomán az első évtizedben több mint százmilliárd dollárral, a második évtizedben pedig több mint ezermilliárd dollárral fog csökkenni a költségvetési hiány.

Szerinte radikális reformról van szó, amely nem javít ki minden hibát az egészségügyi ellátás terén, ám jó irányba történő elmozdulást jelent.

Az amerikai elnök rámutatott: kormánya ezzel nem fejezte be munkáját. Újra fel kell élénkíteni a gazdaságot, munkahelyeket kell teremteni a privát szektorban, és a családok számára ismét elérhetővé kell tenni az "amerikai álmot". "E győzelem hatására megújult magabiztossággal, felvillanyozva menetelünk tovább" - mondta.