Teljes a patthelyzet az iraki választásokon

2010.03.26. 20:37
Az iraki parlamenti választások eredménye alapján Ijad Allávi korábbi miniszterelnök pártszövetségének lesz a legtöbb képviselője, azonban szorosan követi őt Núri al-Máliki koalíciója. A felállás hosszú hónapokig nyúló alkudozást vetít előre.

Ijád Allávi volt miniszterelnök listája jutott a legtöbb képviselői helyhez a március 7-én megtartott iraki parlamenti választásokon, jelentette be pénteken Bagdadban az országos választási bizottság.

Allávi szekuláris Iraki Blokkjának 91, a fő vetélytárs Núri al-Máliki kormányfő síita pártjának 89 helye lesz a parlamentben. A síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség lett a harmadik, a kurd pártok szövetsége pedig a negyedik helyet szerezte meg.

A szoros eredmény hosszú, kimerítő kormányalakítási tárgyalásokat jelez előre. Azt az alkotmánybíróság fogja eldönteni, hogy a legtöbb helyet szerző pártszövetség kapja-e a megbízást a kormány megalakítására, vagy az a szövetség, amely az új parlamentben majd kialakul.

"A választások eredménye nem végleges. Természetesen nem fogadjuk el az eredményt. Ez csak előzetes (eredmény)" - mondta Núri al-Máliki iraki kormányfő a bejelentésre reagálva.

A választások kimenetele súlyos csapást jelent Máliki számára, de nem jelent garanciát arra, hogy Allávi lesz a miniszterelnök. Az eredmények ismeretében Allávi mindenesetre felhatalmazást kap, hogy megkezdje a kormányalakítási tárgyalásokat.

A korábbi miniszterelnök kijelentette, hogy minden párttal, a győztesekkel és a vesztesekkel is tárgyalni fog az új kabinet megalakításáról. A politikus szerint koalíciója mindenki előtt nyitva áll. Mint mondta, Irak "kész baráti kezet nyújtani" Kuvaitnak, Szaúd-Arábiának, Törökországnak, Jordániának, Szíriának és Iránnak a pozitív kapcsolatok építése és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján.

Az Egyesült Államok pénteken üdvözölte az iraki választási folyamat lezárulását, amit Philip Crowley külügyi szóvivő a demokratikus fejlődés fontos szakaszaként jellemzett.

Christopher Hill, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete és Ray Ordierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka pénteken közleményt adott ki, amely szerint nem létezik semmilyen arra utaló bizonyíték, hogy a választások során "tömeges és komoly csalást" követtek volna el.

Felszólították a politikai pártokat, hogy fogadják el az iraki hatóságok által hitelesített eredményeket és tartózkodjanak a lázító hangnemű szónoklatoktól. Az eredmények kihirdetése előtt hasonló szellemben nyilatkozott Ad Melkert, az ENSZ iraki képviseletének vezetője. Melkert szerint mind az ötvenezer választási körzet eredményét legalább nyolcszor ellenőrizték.

A március 7-i választásokon az erőszak és a fenyegetések ellenére tizenkétmillió iraki választópolgár vett részt. A szavazatszámlálás hetei alatt több vezető politikus emlegetett csalást és követelte a szavazatok újraszámlálását.