Tömböl: nem készül Szlovákia ellen a magyar hadsereg

2010.03.26. 20:35
A honvédség vezérkari főnöke megerősítette, hogy a magyar katonák valóban gyakorolják a folyókon való átkelést, de felesleges e mögött bármiféle rejtett, Szlovákia-ellenes szándékot keresni.

Tömböl László így reagált pénteken a Szlovák Nemzeti Párt elnökének keddi nyilatkozatára, amelyben Ján Slota felszólította a szlovákokat: legyenek résen és lássanak hozzá védelmi képességük erősítéséhez.

"Nem látom okát, hogy miért ne gyakorlatoznánk" - nyilatkozta a tábornok a pozsonyi SITA hírügynökségnek Szolnokon, ahol a ciprusi misszióból hazatért magyar és szlovák katonák ünnepi sorakozóján vett részt. Tömböl szerint a magyar honvédség rendszeresen gyakorol, hogy a katonák tapasztalatot szerezzenek a folyami átkelésben. A tábornok szerint előfordulhat olyan helyzet, amikor a katonáknak át kell kelniük a Dunán vagy a Tiszán. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar hadseregnek semmilyen Szlovákiát érintő tervei nincsenek.

"A gyakorlatozás mögött semmiféle rejtett ok, rejtett cél nincs" - szögezte le a magyar vezérkari főnök.

Slota a koszovói példától tart

"Felszólítom az összes szlovákot, hogy legyünk óvatosak. Nem tudom, mi ébreszti fel Szlovákiát, hogy elkezdje védelme megerősítését" – harsogta keddi sajtóértekezletén a magyar- és romaellenességéről elhíresült Slota. Azt állította, hogy a szlovák hadsereg vezérkara, a vezérkari főnök és a hadsereg egész parancsnoksága alkalmatlan. Véleménye szerint a szlovák hadsereg - kivéve a zsolnai ezredet - harcképtelen.

A koalíciós pártelnök megismételte korábbi állításait: a magyarok célja Dél-Szlovákia politikai autonómiája, ezt a területet népszavazással akarják majd elszakítani Szlovákiától, megismétlődne a koszovói példa.