Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Feketelistára tennék a pedofil papokat

2010.03.28. 13:16 Módosítva: 2010.03.28. 13:24
A svájci államfő szerint feketelistát kell összeállítani a pedofil papokról, hogy soha többé ne kerüljenek kapcsolatba gyerekekkel. Doris Leuthard a Le Matin Dimanche című svájci lap internetes oldalán nyilatkozta mindezt. Az einsiedelni Benedek-rendi apátság főnöke már tett erre javaslatot, de a svájci püspöki konferencia ellenezte a javaslatot.

Mint az elnök asszony kifejtette: olyan központi nyilvántartást kell vezetni a pedofil papokról, mint amely már létezik a tanárokról is. A politikus szerint fel kell állítani olyan központokat, amelyes segítenék az áldozatokat abban, hogy jogi útra tereljék ügyüket.

Hozzátette, hogy az ilyen esetekben határozottan kell fellépni, és az egyháznak is vállalnia kell a felelősséget. "Mindegy, hogy az elkövetők vallásosak vagy sem. Kivétel nélkül mindenkit alá kell vetni a svájci büntető törvénykönyvnek" – hangsúlyozta az államfő.

Leuthard nyilatkozata egy héttel azután hangzott el, hogy az einsiedelni Benedek-rendi apátság főnöke, Martin Werlen azt javasolta, hogy a Vatikán regisztrálja mindazokat az egyházi személyeket, akiket feljelentettek szexuális bűncselekmények elkövetése miatt.

Az apát azt szerette volna, ha javaslatát rendkívüli ülésen vitatja meg a svájci püspöki konferencia. Ennek elnöke, Norbert Brunner azonban azonnal elutasította a kezdeményezést. Az alpesi országban az elmúlt másfél évtizedben több mint 60 olyan esetet vizsgált ki a katolikus egyház, amelyben papok követtek el szexuális visszaéléseket. Az egyház a minap közölte, hogy jelenleg legalább kilenc súlyosabb esetet vizsgál.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek