Meghalt a moszkvai merénylet egyik sérültje

2010.03.30. 08:49 Módosítva: 2010.03.30. 10:28
Gyásznap van az orosz fővárosban, már harminckilenc halottra emlékeznek, mert meghalt az egyik sérült. Kedden a szokásosnál jóval kevesebben utaztak metróval. Ingusföldön ellenőrzik a szélsőséges családokat.

Moszkvában kedden gyásznapot tartanak a metróban előző nap elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre több a virág és a mécses.

Putyin a merényletek egyik sebesültjét látogatja meg a moszkvai Botkin kórházban
Putyin a merényletek egyik sebesültjét látogatja meg a moszkvai Botkin kórházban

A merényletek halálos áldozatainak száma harminckilencre emelkedett kedd reggelre, a kórházakban kora reggel hetvenhárom sérült volt, közülük öt állapota életveszélyes, a többségé súlyos. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter elmondta: a kórházakban kellő mennyiségű vér, plazma és vérkészítmény áll rendelkezésre.

Medvegyev a Lubjanka megállóban a robbantás helyszínén
Medvegyev a Lubjanka megállóban a robbantás helyszínén

Szemtanúkat keresnek

Hétfő estig huszonöt halálos áldozatot azonosítottak a hozzátartozók. A legfelső ügyészség mellett működő nyomozati bizottság kedden kérte a szemtanúk jelentkezését, hangsúlyozva, hogy a nyomozás számára minden apró részlet fontos.

Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy a keddre virradó éjjel a rendkívüli helyezetek kezelésére hadgyakorlatot tartottak a moszkvai metróban, és alaposan ellenőrizték a metró összes - mintegy ötszáz - szerelvényét.

A kedd reggeli csúcsforgalomban a szokásoshoz képest kevesebb utast szállított a metró. Olyannyira, hogy miközben máskor hatalmas a zsúfoltság ebben az időpontban, kedden a szemtanúk szerint szinte minden utas talált ülőhelyet. A pszichológusok szerint ez teljesen érthető reagálás, az emberek félnek, és ha tehetik, elkerülik a metrót egy ideig.

Ellenőrzik a szélsőséges családokat

Közben Ingusföldön a hatóságok megkezdték az ismertebb szélsőségesek családjainak ellenőrzését. Junusz-Bek Jevkurov ingus elnök utasítást adott a családtagok összeszedésére, és mindenekelőtt annak tisztázására, hogy hol vannak és mit csinálnak a családok nőtagjai.

Ugyanakkor az ingusföldi elnök hangsúlyozta, hogy "még korai ingusföldi nyomokról beszélni" a moszkvai terrorcselekmények kapcsán. Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, továbbá több politikus és elemző is úgy vélekedett, hogy a terrorakció nyomai a Kaukázus északi részére vezetnek.

Nem volt harmadik robbanóöv

Hétfő este cáfolták azokat a korábbi híreket, amik szerint a moszkvai metró Park Kulturi állomásán találtak egy harmadik, fel nem robbant robbanóövet is, amilyet az öngyilkos merénylők használnak. A lenta.ru információi szerint tévesek voltak a korábbi híradások, amik arról szóltak, hogy az egyik merénylő holttestén fel nem robbant pokolgépet találtak.

000T TRPar3148680

Az orosz főváros két belvárosi metróállomásán - a n és a Park Kulturin - két robbanás történt a hétfő reggeli csúcsforgalomban. A hatóságok szerint két nő követett el öngyilkos merényletet. Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, de nagyon valószínű, hogy észak-kaukázusiak állnak a háttérben. Két szláv külsejű nőt keresnek, akik a feltételezések szerint a helyszínre kísérték a merénylőket.