Fehér Dél-Afrikát akart a meggyilkolt szélsőjobbos vezető

2010.04.04. 11:27 Módosítva: 2010.04.04. 12:36
Szombaton meggyilkoltak egy szélsőjobboldali dél-afrikai politikust, Eugene Terre'Blanche-t, aki nevében hordozta a fehér föld ígéretét, a dél-afrikai szélsőjobb vezetőjeként önálló búr államot akart, a feketéket meg nem bírta, verseket viszont írt a próféta kinézetű vezető.

Az apartheid elszánt hívét, Eugene Terre'Blanche-t otthonában ölték meg szombaton. A holttestet az ágyában találták meg, valószínűleg álmában verte agyon a 15 és 21 éves elkövető, akiket a rendőrség nagyon gyorsan elfogott. A 69 éves férfit Ventersdorpban két alkalmazottja ölte meg, miután állítólag Terre'Blanche nem fizetette ki a farmján elvégzett munkáért a bérüket. A politikai vezető mellett egy széles pengéjű kést és egy tonfát találtak.

Eugene Terre'Blanche

A Terre'Blanche által 1973-ban alapított Afrikáner Ellenállási Mozgalom (Afrikaaner Weerstandbeweging – AWB) szóvivője azt sem zárta ki, hogy politikai indíttatású támadás történt, mivel nagyon gyorsan találtak tetteseket a szükséges indítékkal, íg felmerült számára, hogy politikai indíték is szóba jöhet. A dél-afrikai elnök, Jacob Zuma elítélte a történteket és szörnyű tettnek nevezte azt: 1994 óta háromezer fehér farmert öltek meg Dél-Afrikában, ami sokak szerint azt jelenti, hogy a Nelson Mandela által meghirdetett toleranciapolitika megbukott.

Terre'Blanche 1997-ben visszavonult, de 2008-ban visszatért a közéletbe, amikor a gazdasági problémák miatt felerősödött az AWB, ekkor több helyen beszédeket mondott. Politikai elemzők szerint a fehér szélsőségeseknek kicsi a támogatottságuk. 2001-ben 21 embert letartóztattak a kormány elleni merénylet és így hazaárulás vádjával. Terre'Blanche népszavazást is szeretett volna egy független hazáért, ahol nincs bűnözés, gyilkosság, hazugság, erőszak.

A politikai vezető még börtönben is ült: hat évet kapott, de hármat ült le egy benzinkút fegyveres kirablása miatt, ami persze a feketékből felálló kormány és a baloldali média miatt történhetett meg. Peter Stiff a Warfare by Other Means című könyvében azt állította, hogy Terre'Blanche a rendőrségnek és a katonaságnak dolgozott, hogy információkat szerezzen a jobboldal terveiről és személyeiről.

Az AWB és Terre'Blanche a kezdetektől fogva az apartheid rendszer megtartásáért küzdött, vagyis hirdette a fehérek felsőbbrendűségét és a feketék elnyomását. Legnagyobb sikereik csúcsán 70 ezer tagja volt a mozgalomnak. Az apartheid mebukása után sem szűnt meg a pártszerű képződmény munkája, de mivel nem váltak hivatalos politikai párttá, így politikai tevékenységük kimerült abban, hogy feketék ellen mindenféle erőszakos cselekményt követtek el, illetve néha felvonultak, hogy megfélemlítsék az embereket.

Foto: Antonia Steyn

Az AWB az első szabad választásokon polgárháborúval fenyegetőzött, céljuk a Dél-Afrikai Köztársaságon belül egy búr állam létrehozása volt. Zászlójuk nem véletlenül emlékeztetett a náci Németország jelképére a vörös alapon fehér körben lévő horogkereszt-szerű szimbólummal, honlapjukon még egy birodalmi sas is rárepül a címerre.

A politikusok félnek és reagálnak

Nyugalomra szólította fel az országot Jacob Zuma államfő és Helen Zille, az ellenzék vezetője, hogy elkerüljék az erőszak kirobbanását, és a faji alapú feszültség további kiéleződését.

Vasárnap kiadott közleményében Zuma, aki egyben a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetője, elítélte és rettenetes cselekedetnek minősítette a gyilkosságot, és a törvények tiszteletben tartására szólította fel honfitársait. "Senki nem folyamodhat az önbíráskodáshoz" - mondta az államfő, arra figyelmeztetve, hogy "provokátorok fajgyűlölet szítására használhatják ezt a helyzetet".

Helen Zille, Nyugat-Fokföld tartomány kormányzója, a Demokratikus Szövetség nevű liberális párt vezetője attól tart, hogy Terre'Blanche meggyilkolása "lángra lobbantja" a faji feszültséget. Arra kért minden politikai vezetőt, hogy tegyenek közzé egy közös felhívást, amelyben nyugalomra szólítanak fel és elutasítják a gyűlöletbeszédet.

Az AWB bosszút esküdött vezetőjének meggyilkolása miatt, de egyelőre nyugalomra intette híveit. André Visagie, az AWB főtitkára közölte, hogy a mozgalom május 1-jei kongresszusán dönt a vezetőjének halálát megbosszuló akciókról. Az AWB szerint politikai indíttatású volt Terreblanche meggyilkolása, amelyet kapcsolatba hozott a búrok (fehér agrárvállalkozók) meggyilkolására felszólító dallal. Az ANC ifjúsága tagozata által nemrégiben elfogadott dal kiváltotta az ellenzéki pártok és nem kormányzati szervek rosszallását, mert szerintük az a fehérek elleni erőszakra uszít. Két dél-afrikai bíróság betiltotta a dal nyilvános előadását.


(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport