Homoszexuális lehetett a feketegyűlölő pártvezér

2010.04.12. 12:10 Módosítva: 2010.04.12. 12:10
Szexuális szálat sejt a rendőrség az áprilisban meggyilkolt, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető vezető, Eugène Terreblanche ügyében. A meggyilkolásával vádolt fekete testvérpár szerint ugyanis a férfi szexuális kapcsolatra akarta kényszeríteni őket, és csupán önvédelemből ölték meg.

A 69 éves Eugène Terreblanche-t két munkása ölte meg április harmadikán saját farmján. Eddig mindenki azt hitte, pénzbeli vita vagy a munkásaival szembeni kegyetlen bánásmód állhat halála hátterében. A rendőrség viszont most már nem zárja ki, hogy szexuális indíttatásból történt a gyilkosság.

Terreblanche
Terreblanche

Az egyik vádlott, a 28 éves Chris Mahlangu ügyvédje szerint ugyanis "Terreblanche 18 almasört vett a gyanúsítottaknak, amiből 13-at már azelőtt megittak, hogy a farmra szállította volna őket. Magának Terreblanche egy üveg Smirnoff vodkát vett ugyanabban a boltban."

A másik, 15 éves gyanúsított ügyvédje csak annyit mondott: védence minden szükséges vizsgálaton át fog esni, arról pedig nem akart beszélni, hogy mit mondott neki kliense. "Valami sokkoló történt azon a napon, de a bírósági tárgyalásig ezt nem fedjük fel."

A Guardian szerint Terreblanche-t azután gyilkolták meg, hogy molesztálta két munkását. A vádlottak ügyvédje szerint védencei önvédelemből cselekedtek, mikor főnökük leitatta őket, majd megpróbált szexuális kapcsolatra lépni legalább egyikükkel.

"Nem egyetlen dologra koncentrálunk a nyomozásban" - mondta Musa Zondi, a nyomozást vezető tiszt. "Már vizsgálják a gyanúsítottak ruháit, amiken szexuális kapcsolatra utaló nyomokat keresnek."

Terreblanche-t, aki az Afrikáner Ellenállási Mozgalom (AWB) vezetője  volt, térdéig lehúzott nadrággal találták meg, közszemlére téve nemi szervét.

Az idős férfi házas volt, és egy lánya is született. Az a gondolat, hogy esetleg homoszexuális lehetett, és fizikai kapcsolata volt fekete férfiakkal, ellentétben áll mindazzal, amit egész élete során képviselt. Tagja volt az Afrikáner Protestáns Egyháznak, egy konzervatív keresztény csoportnak, akik nem engednek be templomaikba feketéket.

A gyilkosságot eddig faji feszültségekkel magyarázták, a vádlottak bírósági meghallgatására többszáz fehér és fekete tüntető érkezett. A fehérek közül sokan szakadár jelképeket és katonai egyenruhát viseltek, volt, aki háborúval fenyegetőzött.

A feketék ezzel szemben hősként ünnepelték a két gyanúsítottat, és úgy vélték, Terreblanche megérdemelte a halált. A két csoportot később a tömegben kitört incidensek miatt a rendőrök szögesdróttal választották el egymástól.

Az AWB új elnöke, Steyn van Ronge "teljességgel hihetetlennek és hamisnak" tartja az állításokat, miszerint elődje homoszexuális lett volna.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport