Vencel
13 °C
23 °C

7,8-as földrengés Szumátrán

2010.04.07. 06:37
Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátrát helyi idő szerint szerda reggel, pusztító szökőártól szerencsére nem kell tartani, egyéb károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Indonéziában és Thaiföldön lefújták a cunamiriadót, amelyet azt követően rendeltek el, hogy nagy erejű, a Richter-skálán mérve 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg az Indonéziához tartózó Szumátra szigetét szerda reggel.

Előbb a honolului szökőár-előrejelző csendes-óceáni központ jelezte, hogy cunamiriadót rendeltek el Indonézia területére. Az intézet azonban már akkor hozzáfűzte azt is, hogy nem várható pusztító erejű, kiterjedt szökőár, de a partokat elérhetik magas hullámok.

Tűzoltók vizsgálnak egy földrengés következtében kiütött tűz miatt leégett házat Szumátrán.
Tűzoltók vizsgálnak egy földrengés következtében kiütött tűz miatt leégett házat Szumátrán.

A brit hírügynökség egyik fotóriportere a Szumátra északi partvidékétől délkeletre fekvő Simeule szigetéről arról számolt be, hogy pánik tört ki, és áramkimaradás van. Egy televíziós állomás szerint az emberek néhol magasabb térségek felé menekültek.

Az érintett térségek hatósági továbbra sem tudnak esetleges áldozatokról, illetve anyagi károkról. A Szumátra északnyugati részében lévő Aceh tartomány kormányzója a Metro TV-vel közölte: kiment a tengerpartra, és azt látta, hogy azok az emberek, akik ijedtükben a szárazföld belseje felé menekültek, már vissza is tértek otthonukba. Egy rendőrparancsnok azt mondta: beosztottai nem tapasztaltak semmi rendkívülit.

A nemzeti katasztrófavédelmi központ arról számolt be, hogy Sinabang kórházában 12 sérültet ápolnak, akik közül négynek állapota súlyos. Kidőlő villanyoszlopok, lezuhanó tetőcserepek és betört ablakok üvegszilánkjai okoztak nekik sérüléseket. A központ beszámolója szerint Szumátra északi részén a kisebb trafóállomások 80 százalékát megrongálta a földrengés.

A rengés fészke Sibolga városától 204 kilométerre nyugat-északnyugatra, 46 kilométeres mélységben volt. A földmozgást a helybeliek szerint három utórengés követte.

Tavaly szeptemberben a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földlökés rázta meg Padang városát, amely a mostani rengés központjától északkeletre fekszik. Akkor több mint ezer ember halt meg. Hat évvel korábban, 2004. december 26-án 168 ezer ember halt meg egyedül Aceh tartományban a Richter-skála szerinti 9,3-as erősségű földrengést követő szökőárban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport