Nincs magyar áldozat Biskekben

2010.04.09. 10:36 Módosítva: 2010.04.09. 10:59
Újraindult a tömegközlekedés, megnyílt a reptér, a romokat takarítják a kirgiz fővárosban. A főtéren az áldozatokra emlékeznek.

Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök közölte: nem mond le, de hajlandó tárgyalni az ellenzék által megalakított átmeneti kormánnyal.

A francia hírügynökségnek Bakijev kijelentette: az Egyesült Államok és a Oroszország semmilyen szerepet nem játszott az országban lezajlott véres felkelésben.

Állítja, nem adott ki olyan parancsot, hogy a rendőrök az ellenzékiekkel történő összecsapásaik során lőjenek rá a tüntetőkre.

Csak egy magyar kért segítséget

A kirgiz fővárosban kitört zavargások halottai és sebesültjei között nincsenek magyar állampolgárok, közölte Vjacseszlav Szaulin, Magyarország biskeki tiszteletbeli konzuljának munkatársa.

A konzultól csak egy magyar állampolgár kért segítséget, mert nehézségekbe ütközött hazautazása. Normalizálódik a helyzet a városban, az élet lassan visszatér a megszokott kerékvágásba.

Már csütörtökön megindult a tömegközlekedés, ismét indít és fogad járatokat a biskeki repülőtér, az utcákon megjelentek a közterület-fenntartó vállalat munkagépei. Szaulin úgy látja, hogy a kirgizek többsége támogatja az új átmeneti kormányt, és újfajta politikát, válságkezelő intézkedéseket vár tőle.

A halottakra emlékeznek

A főváros főterén több ezren gyűltek össze, azokra emlékeznek, akik a két nappal ezelőtti zavargások során vesztették életüket. A gyászolók virágokkal árasztották el a téren az erőszakba torkolló tüntetések helyszínét, ahol legalább hetvenöt ember vesztette életét, és több mint ezerötszázan sebesültek meg.

Biskek kormányzati negyede továbbra is le van zárva. A hatóságok eltávolították a területről a kiégett és felborult gépkocsikat, amelyeket a tüntetők arra használtak, hogy betörjenek az állami épületekbe. A belügyminisztérium péntek reggeli közleménye szerint "egy jól összehangolt akció során rendőrök és katonák mozgó csoportjai" megtisztították Biskeket a randalírozó fiataloktól. A minisztérium szerint a fosztogatók és randalírozók ellen lőfegyvereket is bevetettek.