Szudánban is elkezdődtek a választások

2010.04.11. 10:41
Szudánban megkezdődtek vasárnap a három napig tartó elnök-, parlamenti és regionális választások, amelyeken 24 év óta először több párt vehet részt. A jelenlegi, népírtással vádolt elnök, Ahmed el-Besir a legesélyesebb az elnökválasztáson. Legfőbb riválisai kiszálltak a küzdelemből, mert attól tartanak, hogy meghamisítja az eredményeket. A megfigyelők összecsapásokra számítanak.

A szavazóhelyiségeket a tervezett időpontban, helyi idő szerint 8 (közép-európai szerint 7) órakor megnyitották, és számos helyen akkor már sorban álltak a szavazásra jogosultak, noha állítólag voltak olyan szavazókörök, amelyekben a tisztségviselők nyitásra nem tudták kikészíteni a szavazólapokat.

A népírtó elnök a legesélyesebb

Az elnökválasztáson a jelenlegi elnök, az 1989-es katonai hatalomátvétel vezetője, a Nemzetközi Büntetőbíróság által népirtás vádjával körözött Omar Haszan Ahmed el-Besir magasan a legesélyesebb, főleg amiatt, hogy több riválisa bojkottálja a választást. A két legfőbb rivális - Jaszir Arman, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM), illetve Szadik al-Mahdi volt miniszterelnök, a nacionalista Umma Párt jelöltje - a múlt héten döntött úgy, hogy kiszáll a küzdelemből.

Arman és Mahdi azzal vádolja Besirt, hogy nem teremtette meg a szabad és igazságos választások feltételeit, és meghamisítja az eredményeket. Különösképpen igaz ez Dárfúrra, ahol a polgárháború következményeként szükségállapot van érvényben, és a biztonság ismeretlen fogalom. A dárfúri lázadók kategorikusan elutasítják a választásokat, de nem fenyegetőztek azzal, hogy megakadályozzák megtartását.

Összacsapásokra számítanak

Szudánban egyidejűleg tartanak elnök-, parlamenti és regionális választásokat, ami a déliek és az északiak több mint két évtizedes polgárháborúját lezáró 2005-ös békemegállapodás egyik kulcsfontosságú eleme a Dél-Szudán függetlenségéről szóló népszavazás kiírása mellett. A megállapodás részeként az SPLM és a Besir elnök vezette Nemzeti Kongresszus Párt nemzeti egységkormányt alakított.

A parlamenti és a regionális választások még hozhatnak meglepetéseket. Megfigyelők attól tartanak, hogy Dél-Szudán bizonyos térségeiben vagy a muzulmán Északot és a nagyrészt keresztények lakta Délt elválasztó övezetekben összecsapások robbantanak ki a helyi parlamenti és a kormányzóválasztás eredményei.