Új-Zéland a vulkánkitörés nyertese

2010.04.20. 13:52 Módosítva: 2010.04.20. 14:05
Az izlandi vulkánkitörés miatt lezárt légtér nagy károkat okoz az európai üzleteknek, hirtelen gazdasági robbanást eredményez viszont más országokban. Sem a holland orchideafarmok, sem a norvég halkereskedők nem tudnak ugyanis árut szállítani, az új-zélandiak viszont igen.

Mikor Grant Rosewarne, egy új-zélandi lazacfarm vezérigazgatója hétfő reggel meglátta aznapi megrendeléseit, azt hitte, valami hiba történt. Egyik dubaji megrendelője ugyanis a szokásos mennyiség százszorosát kérte tőlük - írja a CNN.

"Általában öt láda lazacot rendelnek, de most 500 kartonnyit kértek" - mondta Rosewarne, aki először azt hitte, csupán elírás lehet a dolog. Aztán eszébe jutott, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt leállt a légiközlekedés Európában, és így a norvég beszállítók nem tudnak árut küldeni megrendelőiknek.

Hirtelen mindenki tőlük rendel

De ami baj az észak-európai országoknak, az nyereség neki és 420 alkalmazottjának, mivel a váratlan vulkánkitörés fellendítette az üzletét.

"A világ összes étterme lazacot  próbál szerezni vendégei számára. Mind túlórában dolgozunk, és a cég történetében először a hétvégét is bent kell töltenünk, hogy megbírkozzunk a rendeléssel" - mondja a férfi, akinek a vállalata most 200 tonna lazacot szállít Japán, Dél-Ázsia és a Közel-Kelet éttermeibe és raktáraiba.

A virágtermelők is jól jártak

Orchideafarm Új-Zélandon
Orchideafarm Új-Zélandon

Számos amerikai pár ugyanis, akik az esküvőjükre orchideából rendeltek díszítést, szintén az új-zélandi termelőkhöz fordulnak, mivel a megszokott holland beszállítók a légtér lezárása miatt  nem tudnak árut küldeni.

A virágtermelők- és forgalmazók szerint rengeteg az egyesült államokbeli rendelés. " A telefon a hét eleje óta folyamatosan csöng, állandóan Észak-Amerika keleti partjáról hívnak - mondja Greg Keymer, az egyik legnagyobb, vágottvirágot exportáló cég vezetője Új-Zélandon. Nagy megrendeléseink voltak cymbidium orchideából, mert a hollandok nem tudnak virágot szállítani a májusi esküvői szezon piaci kezdetére. Kaptam hívásokat Torontóból, Chicagóból, New Yorkból és Quebec-ből is. Általában nem exportálunk késő május előtt, amikorra a hollandok már leeresztenek kicsit. Azt kívánjuk bár több virágunk volna, hogy többet küldhessünk."

Ann Chiu, Hong Kong egyik virágkereskedéséből is úgy véli, hogy a hollandok kiesése a piacról azt eredményezi, hogy a tajvani, kínai és új-zélandi beszállítóktól szerzik meg a kívánt árut.

"Tudjuk, hogy Hollandiából a hét végéig még biztosan nem kaphatunk orchideát, de kaphatunk máshonnan. A vásárlók nem fogják szóvátenni ezt  a piacon." - mondja.

A Tesco Afrikából szállíttat

A nagy-britanniai Tesco eközben Kenyából szállíttat árut, Spanyolországon keresztül -adta hírül a BBC. Sir Terry Leahy, az áruházlánc főnöke szerint most új lehetőségek nyílnak számukra.