Sarkozy törvénnyel tiltaná a burkát

2010.04.21. 17:33
Nicolas Sarkozy francia elnök törvényt szeretne hozni a burka általános betiltására. Az elnöki szóvivő szerint a tervezetet májusban nyújtanák be miniszterek tanácsának.

A Sarkozy által szorgalmazott törvénytervezetet, mely Franciaország összes nyilvános helyén megtiltaná a fátyol viselését, májusban terjesztik a miniszterek tanácsa elé - adta hírül a Reuters .

A kérdés, amely hónapok óta borzolja a kedélyeket, a miniszterek tanácsában már napirenden volt. Sarkozy azonban úgy véli, hogy a fátyol viselése nem vallási szinten okoz problémát, hanem "a női méltóságot érinti, és elfogadhatatlan a francia társadalom számára."

Ezenkívül az elnök felülbírálta az Államtanácsnak a burka teljes betiltása ellen tett javaslatát is, mely jogi problémákra és alapvető alkotmányos elvekre hivatkozva nem engedélyezné a teljes betiltást.

"A fátyolviselésnek tilosnak kéne lennie minden nyilvános helyen, mert a női méltóség nem osztható meg ily módon" - mondta a kormányszóvivő.

Sarkozy mindehhez hozzátette: mindezt úgy kell végrehajtani, hogy "senki ne érezze magát stigmatizálva vallása vagy vallási gyakorlata miatt."

Az előzmányek messzire nyúlnak vissza

A francia parlament 2004-ben fogadta el a közoktatás vallási semlegességének fenntartására hivatott törvényt, amely tiltja a tanulók felekezeti hovatartozására „tüntetően” utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben. A törvény megalkotásakor a célpont az iszlám fejkendő volt, de a jogszabály egyaránt tiltja a keresztény elkötelezettségre utaló nagyméretű feszület, a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző kipa, illetve az iszlám hagyományokat követő muzulmán kendő viselését az állami iskolák falain belül.

muslim

Az egyéb állami munkahelyeken, például kórházakban vagy önkormányzati hivatalokban szintén tilos a női dolgozóknak a kendő viselete, de ez nem vonatkozik az ügyfelekre vagy a betegekre.

A kérdést illetően a francia politikai elit pártállástól függetlenül megosztott: a francia törvények egyrészt szigorúan szabályozzák az állam és az egyház szétválasztását, másrészt viszont a magánélet területén a szabad vallásgyakorlást védelmezik és minden diszkriminációt tiltanak.

A vita 2009 nyarán robbant ki újra, amikor André Gérin kommunista képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolta a kendő betiltásának vizsgálatára.