Lengyel elhárítótiszt holtteste a Visztulában?

2010.04.28. 13:48 Módosítva: 2010.04.28. 13:54
A lengyel katonai elhárítás szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülést, hogy kedden a Visztulában az elhárítás első számú rejtjelezőjének holttestét találták meg. Stefan Zielonka tavaly májusban tűnt el. Sokáig azt hitték, hogy Kínába szökött.

Kedden egy holttestet fedezett fel két férfi Varsóban, a Visztula folyóban. A holttest mellett több dokumentumot, köztük bankszámlakivonatokat találtak, jelentette a BBC. A rendőrség elsődleges vizsgálata szerint a dokumentumok ahhoz képest jó állapotban vannak, hogy a tetem már oszlásnak indult, így elképzelhető, hogy később kerülhettek oda.

A lengyel katonai elhárítás szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülést, hogy a tavaly májusban eltűnt rejtjelező,  Stefan Zielonka holttestét találták meg. Krzysztof Parulski a lengyel katonai ügyészség vezetője annyit mondott: feltételezhetően Zielonka holtteste került elő, de ennek egyértelmű megállapításához még legalább két napra van szükség.

Stefan Zielonka a  lengyel katonai elhárításnál dolgozott, ahol külföldi ügynökök jelentéseit fejtette meg.  Zielonka tavaly májusban hazaindult a védelmi minisztériumban lévő munkahelyéről, de otthonába nem érkezett meg.

Többen úgy vélték, hogy öngyilkos lett, mert kollégái beszámolói szerint voltak szuicid hajlamai. Később arra gyanakodtak, hogy átállt valamelyik titkosszolgálathoz, és vitte magával a lengyel elhárításnál megszerzett szigorúan bizalmas információkat is. Zielonka ugyanis ismerte az összes külföldön szolgálatot teljesítő lengyel ügynök pozícióját, nevét és kódját. Hírek röppentek fel arról, hogy Zielonka a kínai titkosszolgálathoz szegődött, és feleségével és gyermekével Sanghaj környékén él.

A lengyel katonai ügyészség a múlt hónapban körözést adott ki Zielonka ellen szökés gyanújával.