Menekülés közben vették őrizetbe a New York-i támadáskísérlet gyanúsítottját

2010.05.04. 07:33 Módosítva: 2010.05.04. 13:36
Nem magányos farkas próbált robbantani New Yorkban, a rendőrség legalábbis több gyanúsítottat is keres a szombati Times Square-i merényletkísérlet ügyében. Egy gyanúsítottat a JFK reptéren tartóztattak le, külföldre akart menekülni. A terrorelhárítás szerint nem folyt csevely a támadásról a terroristák szokásos csatornáin.

Őrizetbe vették a szombati New York-i merényletkísérlet egy gyanúsítottját, jelentette a CNN. A gyanúsítottat, akit később Fejszál Sazadként azonosítottak, a New York-i JFK reptéren vették őrizetbe. Sazad pakisztáni származású, de amerikai állampolgár. A CNN jelentése szerint épp felszállni készült egy tengerentúli járatra. A CNN értesülései szerint Dubajba készült.

Az Emirates Airlines tájékoztatása szerint a JFK reptéren összesen három utasukat szállították le a Dubajba tartó járatukról. Arról egyelőre nincs információ, hogy mi lett a sorsa annak a kettőnek, akiket nem vettek őrizetbe.

A New York-i rendőrség a képen látható táskás férfit keresi aki a helyszínen öltözött át
A New York-i rendőrség a képen látható táskás férfit keresi aki a helyszínen öltözött át

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a gyanúsított melyik országba próbált menekülni. Hétfő este a hatóságok közölték, hogy annak az autónak a tulajdonosát is gyanúsítottként kezelik, amelyben elrejtették a bombát Manhatten legismertebb terén, a Times Square-en.

A Nissan Pathfinder típusú terepjárót egy pakisztáni származású, már amerikai állampolgárságú férfié. A CNN rendőrségi forrásai szerint a hatóságok több gyanúsítottat is összefüggésbe hoztak a támadáskísérlettel.

A CNN más forrásai is megerősítették, hogy a merényletkísérlet valószínűleg nem egy magányos farkas műve volt. Egy, a nyomozást ismerő, neve elhallgatását kérő forrás szerint a nyomozók úgy vélik, a szombati merényletkísérlet kitervelt terrortámadás volt, amit egy csoport hajtott végre, de kellő tapasztalat híján kudarcot vallott.

A rendőrség szombatról vasárnapra virradó éjszaka találta meg a bombát Manhatten központjában. A pokolgépet egy terepjáróban rejtették el, ám felrobbantani nem sikerült, csak füstölni kezdett. Erre figyelt fel egy mozgóárus, aki riasztotta a rendőrséget.

A használt terepjárót a nyomozás adatai szerint három hete vette készpénzért Connecticutban egy pakisztáni származású férfi. A kocsiba PB-gázpalackokból, benzinből és műtrágyából összeeszkábált bombát szereltek. A rendőrök szerint a szerkezet "nagy tűzgolyóként" robbanhatott volna.

A CNN tudósítása szerint a hatóságok eddig hivatalosan két személyt kerestek, akiket egy turista videója alapján azonosítottak. Egyikük észak felé menekült futva a támadás helyszínéről, a másik, egy kopaszodó férfi pedig az ingét lecserélve próbálta álcázni magát. "Ők nem gyanúsítottak, csak személyek, akikkel beszélni szeretnénk" - jelentette ki Ray Kelly New York-i rendőrfőnök.

A CNN terrorelhárítási forrásokból származó értesülései szerint a terroristák kommunikációs csatornáin nem volt párbeszéd a szombati támadásról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport