Romaellenes plakáttal kampányol az SNS

2010.05.05. 11:26 Módosítva: 2010.05.05. 11:50
Durvul a kampány Szlovákiában: a Slota-féle párt nyíltan cigányellenes óriásplakátokkal próbál támogatókat szerezni. A kormány egyelőre nem reagált.

Nyíltan romaellenes óriásplakátokkal indította útjára választási kampányát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

"Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" (fotó: Tomáš Benedikovič, SME.sk)
"Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" (fotó: Tomáš Benedikovič, SME.sk)

Az óriásplakátok, amelyeken egy elhízott, tetovált roma fiatalember fényképe alatt a "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" felirat található, kedden délután jelentek meg egész Szlovákiában.

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerdai kommentárjában élesen bírálja az SNS-t, azt állítja, hogy az óriásplakátok rasszista színezetűek, a pártot szerintük fel kellene oszlatni, és be kellene tiltani. Ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy büntetőeljárás induljon mindazok ellen, akik ezt a kampányt megszervezték, mert az kimeríti az etnikai gyűlöletkeltés bűntettét.

A párt visszautasította a kritikát

"Mi csak arra mutattunk rá, ami statisztikailag bizonyítható. Abból indultunk ki, hogy a legtöbb ember, aki nem akar dolgozni, és akikre mi ráfizetünk, az a cigányok közül kerül ki" - nyilatkozott a lapnak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Visszautasította, hogy a plakátok rasszisták és romaellenesek lennének.

"Mi csak nyíltan beszélünk a létező problémáról. Felejtsük el a politikai alakoskodást, csak problémákat okoz" - közölte az SNS első alelnöke.

A Pravda című független napilap azt írja, hogy az SNS kampánya "a bűncselekmény határán van".

Monika Flasíková, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) európai parlamenti képviselője szerint viszont a nemzetiek kampánya "rasszista", és úgy véli, hogy az illetékes hatóságoknak közbe kellene avatkozniuk. "Lehetetlen be nem avatkozni csak azért, mert az esetleg százalékokat hozhat az SNS-nek" - jelentette ki az EP-képviselő.

A magyarellenesség is elfogadhatatlan

Ugyancsak elfogadhatatlannak minősítette az SNS Magyarország- és magyarellenes támadásait is. Szerinte a nemzetiek ijesztgetése a trianoni szerződés megnyitásával, teljesen alaptalan.

Dusan Caplovic, a kisebbségi és emberi jogok védelméért felelős kormányfőhelyettes szóvivője útján közölte: az óriásplakátok és az SNS-kampány ügyében nem kíván nyilatkozni.

Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön