2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Három győztes választás és tizenhárom évi kormányzás után a Munkáspárt vereséget szenvedett. A konzervatívok nyertek, de nem lesz meg az abszolút többségük - így 36 év óta először koalíciós vagy kisebbségi kormány alakulhat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Nem fenyegeti közvetlenül" a brit parlamenti választások eredménye Nagy-Britannia lehető legjobb, Aaa szuverén adósi besorolását - közölte a Moody's Investors Service.  A nemzetközi hitelminősítő közölte: abból a feltételezésből indul ki, hogy "a bejövő (új) gazdasági csapat" meggyőző parlamenti támogatással bír majd egy olyan költségvetési kiigazítási programhoz, amely "nem lesz sem lazább, sem lassabb ütemű" a három fő politikai párt választási programjaiban foglalt költségvetési terveknél. (MTI)

  • Hivatalossá vált péntek délelőtt, hogy egyik párt sem szerzett abszolút többséget az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokon. Hasonló helyzetre csaknem négy évtizede nem volt példa.
    A szavazatszámlálás még pénteken is tartott, ám a már kiosztott mandátumok és a még bejelentésre váró választókerületi eredmények különbsége alapján délelőtt lehetetlenné vált, hogy bármelyik párt alsóházi frakciólétszáma meghaladja az összes többi frakcióét.
    A legnagyobb parlamenti pártcsoport a tizenhárom éve ellenzékben politizáló konzervatívoké lesz, de aképviselőinek száma nem éri el azt a minimumot, amely a hagyományos brit parlamenti berendezkedésre jellemző egypárti többségi kormány megalakításához szükséges lenne. (MTI)

  • Az elmúlt órákban lelassult az eredmények feldolgozása. A 650 mandátumból eddig 607 dőlt el.

    Konzervatív Párt: 288 képviselő, +90 mandátum

    Munkáspárt: 241, -84

    Liberális Demokrata Párt: 51, -6

     

    000T TRPar3219444
    Londoni bukméker a választási oddsokkal
  • A 650 mandátumból 597 dőlt el, egyre kisebb a különbség.

    Konzervatív Párt: 285 képviselő, +87 mandátum

    Munkáspárt: 235, -81

    Liberális Demokrata Párt: 50, -6

  • Autóba rejtett pokolgépet találtak egy észak-írországi szavazatszámláló központ előtt. A tűzszerészek hatástalanították a robbanószerkezetet, amelyet egy lopott autóban helyeztek el ismeretlenek Londonderry (Derry) egyik szavazatszámláló központja közelében. A hatóságok a pokolgép miatt csaknem két órára kiürítették az épületet, a szavazatszámlálást erre az időre felfüggesztették. (MTI)

  • Nick Clegg, a liberálisok vezetője, akinek képviselői újjáválasztását reggel hirdették ki, első nyilatkozatában csak annyit mondott: a jelenlegi helyzetben senkinek nem szabad "olyan elsietett döntést hoznia, amely nem állja ki az idő próbáját". (MTI)

  • Kicsit szorosabbá vált a verseny.

    Konzervatív Párt: 269 képviselő, +82 mandátum

    Munkáspárt: 214, -75

    Liberális Demokrata Párt: 42, -7

  • Magyar idő szerint reggel hétkor a 650 mandátumból 536 dőlt el.

    Konzervatív Párt: 264 képviselő, +81 mandátum

    Munkáspárt: 205, -74

    Liberális Demokrata Párt: 40, -7

  • Magyar idő szerint 6.35-kor az állás:

    Konzervatív Párt: 251 képviselő, +75 mandátum

    Munkáspárt: 191, -68

    Liberális Demokrata Párt: 39, -6

  • Magyar  idő szerint hajnali hatkor a 650 mandátumból 457 dőlt el. A konzervatívok magabiztosan vezetnek, de egyre kevesebb az esély rá, hogy abszolút többséget szerezzenek. Az állás:

    Konzervatív Párt: 226 képviselő, +60 mandátum

    Munkáspárt: 169, -55

    Liberális Demokrata Párt: 36, -5

  • 342 mandátum kiosztása után az állás:

    Konzervatív Párt: 163 képviselő, + 36 mandátum

    Munkáspárt: 129, -33

    Liberális Demokrata Párt: 25, -2

  • 243 mandátum kiosztása után a konzervatívok 105 képviselővel, +23 mandátummal állnak. A Munkáspárt 100 képviselővel, 21 mandátumvesztéssel már csak a másodikok. A liberális demokraták eddig 14 képviselői helyet szereztek, kettővel kevesebbet, mint a legutóbbi választáson. A szavazatszámban már nagyobb a konzervatívok előnye, az állás: 34 százalék konzervatív, 28,3 százalék munkáspárti, 21,2 liberális demokraták.

  • David Cameron 22 ezer szavazat előnnyel őrizte meg képviselői mandátumát. Cameron győzelmi beszédében köszönetet mondott, hogy körzetében zavartalanul bonyolították le a választást. Mint mondta, a következő kormány egyik első feladata kell legyen annak kivizsgálása, hogyan zárhattak ki a szavazásból több száz embert. Általában a választásokról azt mondta, hogy pártja az előrejelzések szerint több körzetben fordít, mint 1931 óta bármikor. Stabil kormányzást ígért Nagy-Britanniának. Az ország változást akar, a Munkáspárt elveszítette mandátumát a kormányzásra, jelentette ki, de azt is mondta, hogy elsősorban a nemzet érdekét fogja nézni, és az a stabil kormányzás. Nem volt kifejezett győzelmi beszéd, nem követelte egyértelműen magának a kormányzást.

  • Az eredmények ötödének beérkezése után még mindig nem lehet semmi biztosat kijelenteni, vélik a brit lapok elemzői. A konzervatívok egyelőre 4,1 százalékot erősödtek, ez alatta van a szükségesnek. A liberálisok bőven a várakozások alatt teljesítenek. Egyelőre az tűnik a valószínűbbnek, hogy a konzervatívok kisebbségben maradnak, de körzetről körzetre változik a helyzet.

    000 DV701901
  • A liberálisok ritka sikereinek egyike, hogy a target listjük 7. helyén szereplő konzervatív körzetben, Eastburne-ben győzni tudtak.

    A körzetek több mint ötödének feldolgozása, 142 mandátum kiosztása után az állás:

    Munkáspárt: 63 képviselő, -14 mandátum

    Konzervatív Párt: 51, +15

    Liberális Demokrata Párt: 8, -1

  • A Liberális Demokrata Párt az eddig beérkezett eredmények alapján leszerepelt a várakozásokhoz képest. Mind szavazatok, mind a mandátumok tekintetében ismétlik legutóbbi eredményeiket, pedig az elmúlt két hét gyakorlatilag az előretörésükről szólt, a tévéviták után 30 százalék felett mérték a pártot a közvélemény-kutatók. Jelenleg 20 százalékos eredmény néz ki nekik.

  • Basildon a régi választási térkép szimbolikus választókerülete volt, aki itt nyert, nyerte a választásokat. A körzet határát jelentősen átrajzolták a legutóbbi választás óta, így bizonytalan, hogy továbbra is barométerkörzetnek számít-e.

  • A korábbi jelzéseknél kedvezőbben alakulnak a dolgok a konzervatívok számára Walesben,két körzetet vettek el a Munkáspárttól, egyet a liberálisoktól. A pillanatnyi állás:

    Munkáspárt: 49 képviselő, -7 mandátum

    Konzervatív Párt: 31, +8

    Liberális Demokrata Párt: 5, -1

  • A legvidámabb nevű konzervatív jelölt, Guto Bebb megnyerte a választást a walesi Aberconwyban. A körzet az 5. helyen szerepelt a konzervatív listán, a legutóbbi választáson a munkáspárti jelölt csupán 243 szavazattal nyert. Guto Bebb pedig erős jelölt volt, nagyapja a walesi párt, a Plaid Cymru egyik alapítója volt, így a konzervatív jelölt még a walesi nacionalisták számára is vonzó lehetett.

  • Milibandből kettő is van a Munkáspárt élvonalában. Az energiaügyi miniszter Ed Gordon Brown régi szövetségese, a külügyminiszter David inkáb blairita, Blair távozásakor Brown riválisa volt, és az is maradt. Brown akár távozik, akár marad, Milibandék helyzetben maradnak.

  • Ed Milliband, az Energia- és Klímaügyi miniszter foglalta eddig össze a legtalálóbban a választásokon történteket. "Az emberek beszéltek, de nem értjük, hogy mit mondanak".

  • Skóciában nem várta nagy reményekkel a választást a Konzervatív Párt, a jelek szerint most is csak egy kerületben nyernek. Walesben azonban tíz hely megszerzésében reménykedtek, de a jelek szerint ez nem fog sikerülni. Ha David Cameron alakíthat kormányt, Anglián kívül alig lesz képviselője. Ez Skóciában felerősítheti a függetlenedési törekvéseket, vélték a BBC elemzői.

  • Példátlan módon már helyi idő szerint hajnali egykor kinyitott a londoni tőzsde. Háromnegyed órával a nyitás után emelkedtek az árfolyamok, ez az elemzők szerint azt jelenti, hogy a kereskedők a konzervatívok abszolút többségére fogadnak. A függő parlament esélyét ugyanis az elmúlt hetekben már beárazták.

  • A választókörzet a 112. helyen volt a konzervatívok listáján. A munkáspárti rajongók Barack Obama kampányszlogenjét a győztes nevével kombinálva azt kántálják: "yes we Khan".

  • A brit szokások szerint a választási eredmények kihirdetésekor minden jelölt jelen van, a győztes pedig beszédet mond. Gordon Brown beszédében elsősorban gyerekkori barátainak mondott köszönetet. A jövővel kapcsolatban nagyon óvatosan fogalmazott, mint mondta "kötelességem, hogy Britanniának stabil és erős kormánya legyen". Nem beszélt győzelemről, de vereségét - mármint miniszterelnök-jelölti bukását - sem ismerte el.

  • A pillanatnyi állás a BBC összesítése szerint:

    Munkáspárt: 19 képviselő, -3 mandátum

    Konzervatív Párt: 5, +2

    Liberális Demokrata Párt: 4, 0

    (A Munkáspárt egyik walesi képviselőjét a Plaid Cymru nacionalista párt jelöltje győzte le.)

  • Munkáspárti győzelem született Kirkcaldyban, Gordon Brown magabiztosan, az előző választáshoz képest ötezer szavazatot erősödve őrizte meg körzetét.

    000T TRDV702272
  • Egyre több szavazókörből futnak be az eredmények. Tekintettel arra, hogy 650 egyéni körzet van, innentől arról számolunk csak be, hogy melyik párt hány képviselői helyet nyert és mennyivel szerzett többet, mint az előző választáson. A konzervatív abszolút többséghez +116 mandátum kell, ennél kisebb győzelem esetén Gordon Brown nem mond le a miniszterelnökségről, és megpróbál koalícióra lépni a liberálisokkal, akik a választások előtt Brown távozását szabták feltételéül bármilyen koalíciónak.

    A pillanatnyi állás:

    Munkáspárt: 8 képviselő, -2 mandátum

    Konzervatív Párt: 3, +1

    Liberális Demokrata Párt: 2, 0

     

  • Nem sikerült legyőznie a konzervatív jelöltnek Torbay liberális képviselőjét, aki még növelte is előnyét. Torbay az 54. a konzervatívok listáján, megint halványodnak az abszolút többség esélyei.

  • A BBC miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy Gordon Brown koalíciós kormány alakítására tesz kísérletet, ha a konzervatívok nem szereznek abszolút többséget.