Merkel kancellár bukta a felsőházi többséget

2010.05.09. 19:18 Módosítva: 2010.05.09. 19:42
Az exit poll adatok szerint vereséget szenvedett a konzervatív-liberális koalíció az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlamenti választásokon vasárnap. Ez azt jelenti, hogy Merkel kancellár szövetségi koalíciójának elveszett a többsége a német szövetségi parlament felsőházában is.

A választási eredmény megfigyelők szerint figyelmeztetés az Angela Merkel kancellár vezette, ugyancsak a konzervatívokból és a liberálisokból álló szövetségi országos koalíció számára. Az előrejelzések szerint a szociáldemokrata-zöld ellenzék több szavazatot szerzett, mint a Jürgen Rüttgers kereszténydemokrata miniszterelnök vezette konzervatív-liberális kormányzati szövetség, de többségi kormányt a jelek szerint a jelenlegi ellenzék sem tud alakítani.

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 34,3, az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD)  pedig a voksok 34,7 százalékát szerezte meg. A szavazás győztese az ellenzéki Zöldek pártja, amely 12,5 százalékkal megkétszerezte szavazóinak számát a legutóbbi választások óta.

A szavazatok 6 százalékával először bejutott a düsseldorfi törvényhozásba a Baloldal pártja is. A vasárnap választás vesztese a Szabad Demokrata Párt (FDP), amely mindössze a voksok 6,6 százalékát szerezte meg. Ez hatalmas visszaesés az országos választásokon elért, csaknem 15 százalékához képest.

A csaknem 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap tartották a helyi törvényhozási választásokat. A szavazás az első politikai erőfelmérést jelentette a tavaly őszi országos parlamenti választások óta, amelyek eredményeként elmúlt év novemberében szövetségi szinten a konzervatívok és a liberálisok alakíthattak kormányt. Szakértők ennek kapcsán úgy vélekedtek: a vasárnapi választásokon a szavazók az országos koalíció munkájáról is meglehetősen lesújtó véleményt alkottak.

Mindezt elismerték a konzervatívok, illetve a liberálisok országos vezetői is. Hermann Gröhe, a CDU főtitkára csalódottságának adott hangot, és fájdalmas vereségről beszélt. A német Szabad Demokrata Párt elnöke, Guido Westerwelle külügyminiszter elismerte, hogy az FDP súlyos vereséget szenvedett, választási céljait nem sikerült megvalósítani. Westerwelle az eredményt időben jött figyelmeztetésnek nevezte, hangoztatva, hogy a kormánykoalíciónak vissza kell szereznie a választól bizalmát. Claudia Roth, a Zöldek elnöke mindenekelőtt  pártjának az oktatással, illetve az energiapolitikával kapcsolatos törekvéseivel magyarázta jó szereplésüket, míg Sigmar Gabriel, az SPD elnöke ugyancsak sikerről beszélt. A Baloldal vezetői pedig azt emelték ki: a düsseldorfi eredmény azt igazolja, hogy az ellenzéki párt egyre népszerűbb Németország nyugati tartományaiban is.

Az előrejelzések szerint egyelőre csak az bizonyos, hogy a választók leváltották a helyi konzervatív-liberális koalíciót. Azt azonban egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában milyen kormány alakul.  A kora esti adatok szerint többségi kormányzásra leginkább egy  konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciónak vagy pedig egy esetleges hármas koalícióknak van esélye. Ez azonban az este folyamán még változhat, és nem kizárt, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel - rendkívül szűk többséggel - kormányt alakíthatnak.

A választás kimenetele rendkívüli módon megnehezítheti az országos koalíció munkáját. Az ugyanis a düsseldorfi szavazás eredményeként elvesztette eddigi többségét a német parlament felsőházában, a Bundesratban. Ennek következtében pedig jelentős mértékben megnehezülhet a kulcsfontosságú törvénytervezetek elfogadása, különös tekintettel az adóügyekre, az egészségügyre, az oktatásra és az atomenergia alkalmazására.

Az első vélemények szerint a tartományi választások eredményeit nagymértékben befolyásolta a szövetségi kormány meglehetősen rossz startja, mindenekelőtt az adócsökkentési tervekkel kapcsolatos éles koalíciós viták, a helyi CDU korrupciós ügyei, végül pedig a görögországi  válság. A mindenekelőtt a kormánypártok által támogatott nemzetközi segélyt, illetve az abban való német szerepvállalást ugyanis a lakosság többsége elutasítja.