Hazatért az Iránban elengedett francia tanárnő

2010.05.16. 16:53
Nicolas Sarkozy francia államfő a köztársasági elnöki palotában adott fogadást annak a francia tanárnőnek a tiszteletére, aki tíz hónap után szabadult Iránból. A nőt kémkedéssel és bujtogatással vádolták, negyedmillió dolláros pénzbüntetést kellett kifizetni.

Kormánygép vitte haza vasárnap azt a 24 éves francia tanárnőt, akit kémkedés és a 2009-es rezsimellenes megmozdulások bujtogatásának vádjával fogtak perbe Iránban, de szombaton elengedték.

Clotilde Reiss-t július 1-én tartóztatták le a teheráni reptéren, amikor éppen egy tanulmányi útra indult. Az augusztus elején kezdődött pert az iráni tévé is közvetítette. A nőn kék farmernadrág, sötét kabátka és fejkendő volt a tárgyalóteremben. Clotilde Reiss-t többek között azzal vádolták, hogy fotózta a tüntetőket Isfahánban, ahol oktatott, és a képeket e-mailben elküldte egy francia barátjának Teheránba.

Reiss ügye komoly feszültséget váltott ki Párizs és Teherán között. Az AFP hírügynökség szerint a tanárnőt nemcsak a több mint negyedmillió dolláros pénzbüntetés kifizetése miatt engedték el Iránban. A francia hírügynökség szerint a valódi ok az volt, hogy egy párizsi bíróság elutasította egy iráni mérnök kiadatásának amerikai kérelmét, és egy másik bíróság feltételesen szabadlábra helyezett egy merénylet miatt Franciaországban bebörtönzött iráni férfit.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter azonban tagadta a Radio J-nek adott interjújában, hogy bármilyen ellenszolgáltatás lett volna a tanárnő szabadon bocsátásnak feltétele.

Nicolas Sarkozy elnök a reptéri köszöntő után nem sokkal az államfői palotában adott fogadást a tanárnő tiszteletére. Az elnök köszönetet mondott a brazil, a szenegáli és a szíriai elnöknek aktív szerepükért Clotilde Reiss szabadon bocsátásában.