Bangkok: a vörös ingesek tűzszünetet javasolnak

2010.05.17. 19:44

Tűzszünetet javasolt a thaiföldi kormánynak hétfőn a vörös inges tiltakozók egyik vezetője. A Bangkok központját megszálló tüntetők egyik vezére, Nattavut Szaikua a kormányfő, Abbhiszit Veddzsadzsiva  egyik tanácsadóját hívta fel telefonon, és ajánlott fegyverszünetet.

Legalább 37 ember vesztette életét Bangkokban és több mint kétszázan megsebesültek, miután pénteken a kormány hozzálátott, hogy katonai erővel zárja le a több mint két hónapja tartó konfliktust. A vörös ingesek vasárnap újólag tárgyalást ajánlottak a kormánynak, utóbbi azonban leszögezte, hogy nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek.

Nattavut Szaikua most azt ajánlotta, hogy a vörös ingesek visszavonulnak az utcai harcok jelenlegi színhelyeiről, és a központi bázisuk területére vonják vissza erőiket, amennyiben a katonák beszüntetik a lövöldözést. Korbszak Szabhavaszu, a miniszterelnök titkárságának vezetője azt ígérte, hogy amennyiben a tüntetők visszatérnek bázisukra, és felhagynak támadó akcióikat, akkor a katonák nem lőnek többet. Arra viszont nem adott választ, hogy a tüntetők visszavonulását követően lesznek-e tárgyalások a vörös ingesek és a kormány között.