Kémkedésért végezték ki nyilvánosan

2010.05.21. 11:37

Pakisztáni tálib fegyveresek nyilvánosan kivégeztek két férfit, akit azzal vádoltak, hogy az Egyesült Államoknak kémkedtek, közölték hírszerzési források pénteken. A kegyetlen ítélet-végrehajtás csütörtök éjjel történt több tucat ember előtt az ország északnyugati részén fekvő Észak-Vazirisztánban, ami az al-Kaida-harcosok és a tálibok egyik fő menedékhelye. A két áldozatot bilincsbe verve vezették a kivégzés helyszínére, ahol robbanószereket erősítettek rájuk, majd felrobbantották.

A fő vádpont az állítólagos kémekkel szemben az volt, hogy információkat szolgáltattak az Egyesült Államoknak a CIA által indított rakétatámadások tervezett célpontjairól. Az utóbbi időben az amerikai erők gyakran lecsaptak az afgán határ mentén lévő törzsi területen pilóta nélküli repülőgépekről indított rakétákkal.

Ezek a támadások gyanakvóvá tették a környéket ellenőrzés alatt tartó iszlám szélsőségeseket. A kémtevékenységgel gyanúsítottakat általában lefejezik vagy lelövik, a mostani robbantásos eset kivételes eljárásnak számít a helyiek szerint.

Washington szerint az iszlámábádi kormány legfőbb feladata most a tálibok észak-vazirisztáni bázisainak mielőbbi felszámolása.

A vasárnapi New York Times arról írt, hogy az amerikai hadsereg a törvényességi kételyek ellenére továbbra is alkalmaz titokban privát kémeket Afganisztánban és Pakisztánban. A lap szerint az amerikai katonai felső vezetés még mindig támaszkodik azokra a jelentésekre, amelyekből már több százat küldtek a kémek a két ország nehezen elérhető térségeiből.

A művelet több szempontból is aggályos. Az amerikai hadsereg hivatalosan nem hajthat végre műveleteket Pakisztánban, ezen kívül a Pentagon szabályai szerint a hadsereg nem bérelhet fel külső, privát kémeket.

A washingtoni kormány tisztviselői néhány hónapja ismerték el, hogy a Pentagon a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeiből és a különleges műveleti erők egykori tagjaiból álló csapatot küldtek a térségbe hírszerzési céllal. Az értesülések egy részét az újság szerint arra használták fel, hogy felkutassanak és megöljenek feltételezett fegyveres felkelőket. A titkos hírszerző akciót állítólag leállították, miután vizsgálat indult törvényességével kapcsolatban.