Rendkívüli ülés a szlovák parlamentben a kettős állampolgárságról

2010.05.24. 12:36
A szlovák parlament rendkívüli ülésen foglalkozik a magyarországi kettős állampolgárság ügyével. A szlovák választási kampányt a magyarokhoz való viszony jellemzi az Új Szó szerint.

Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament, amelynek fő témája a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat lesz - közölték a koalíciós tanács rendkívüli ülése után hétfőn Pozsonyban.

A szlovák törvényhozás rendkívüli ülését a három koalíciós párt 51 képviselője kérte. Robert Fico kormányfő szerint a parlament politikai nyilatkozatot fogad el válaszul a magyarországi kettős állampolgársággal kapcsolatos történésekre.

Az ellenzéki pártok jelezték, hogy részt kívánnak venni az ülésen, bár azt a kormány választási kampányának tartják. A volt kormánypárt, a kereszténydemokrata SKDÚ például nem büntetné a szlovák állampolgárság megvonásával a magyar állampolgárságot kérő felvidéki magyarokat. A szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom szerint a keddi ülés "a semmiről" fog szólni. A Magyar Koalíció Pártjának pedig közleménye szerint "kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a mai szlogák kormányzó elit képes-e civilizáltan és higgadtan viselkedni a választások előtti időszakban".

A vákasztási kampány legfőbb témája

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn rámutatott, hogy újabban még a mérsékelt Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke, egykori külügyi államtitkár és uniós biztos is rendkívüli parlamenti vitát kezdeményez, és tárgyalásokra szólít fel, közölve, hogy nem a kettős állampolgársággal, hanem annak magyarországi modelljével van baj.

"Igaz, Figel is adós marad annak tisztázásával, mi a baj a jogszabály tervezetével, mint ahogyan a szlovákiai reakciók nagy része is az érzelmekről, nem magáról a jogszabályról szól" - jegyzi meg Lovász Attila, a szerző. Hozzáteszi: már három évtizede próbálja megérteni a mérsékelt, demokratikus szlovák emberek és elitek magyarokhoz való viszonyát, s minden jelentős lépésnél igazolva látja azt a megállapítást, hogy a szlovák identitástudat alfája és omegája a magyarokkal szembeni önmeghatározás.

Szerinte igazat kell adni azoknak az elemzőknek, "akik szerint Trianon és Párizs nem is annyira a magyarok, mint inkább a szomszéd államok nagy problémája. Nem tudnak vele ugyanis mit kezdeni".

A szlovák politikusok megnyilvánulásai - állítja Lovász Attita - "mind-mind azt igazolják, hogy szeretik ám szlovák demokratáink a magyarokat, ha a magyarok hajlandók amolyan egzotikus kisebbségként kulturális színfoltot vinni az ország életébe, de alapvetően szlovákok ők, kedves testvérek, hiszen Szlovákiában élünk, ugye?"