Az olajfolttal küzdő munkások betegedtek meg

Halászhajókat hívtak vissza a Mexikói-öbölben, miután négy, az olajfolt semlegesítésén dolgozó munkás betegedett meg. Egyiküket mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. Az eseteket hivatalosan is kivizsgálják, de közben olyan kérdések merültek fel, hogy vajon mennyire veszélyesek azok a vegyi anyagok, amiket az olajfolt semlegesítésére használnak.

Visszarendeltek szerdán 125, a Mexikói-öbölben folyó védekezésben segédkező halászhajót Luisiana partjainál, mert több munkás rosszullétre panaszkodott, közölte csütörtökön az amerikai parti őrségre hivatkozva az AFP.

Három különböző hajón, összesen négy embernél jelentkezett fejfájás, szédülés, hányinger illetve mellkasi fájdalom. A munkások egyikét mentőhelikopterrel kellett kórházba vinni, egy másikat csónakkal juttattak oda, két embert pedig már a partot érés után láttak el az orvosok.

Az olajszennyezést okozó leomlott fúrótornyot működtető BP cég, a parti őrséggel és az amerikai Környezetvédelmi Ügynökséggel együtt vizsgálja az eseteket.

A megbetegedések több kérdést is felvetnek. Egyrészt azt, hogy megfelelő biztonsági körülmények között dolgoznak-e az olajfolt eltávolításában közreműködő munkások. Másrészt, hogy mennyire veszélyesek azok a vegyi anyagok, amelyeket a BP a szennyeződés semlegesítésére használ.

Április 20-án robbanás történt a BP egy part menti olajfúró tornyánál a Mexikói-öbölben, a szerencsétlenségben 11 ember vesztette életét. Azóta becslések szerint több mint 15 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A hivatalos jelentésekben az szerepel, hogy a szivárgás mértéke napi ötezer hordó (800 ezer liter), szakértők viszont attól tartanak, hogy ennél sokkal nagyobb ütemű a szivárgás, elérheti a napi 25-80 ezer hordót is.

A tenger élővilágában már hatalmas károk keletkeztek. Egyes baktériumok ugyan felfalják az olajat, de ezek bekerülve a táplálékláncba elpusztíthatnak tengeri élőlényeket, vagy egyszerűen ehetetlenné tesznek állatokat más állatok számára. Az olaj a tengeri korallokra is veszélyt jelent.

A BP hetek óta próbálkozik a szivárgó olajkút megjavításával, illetve eltömítésével, de egyelőre nem járt sikerrel. A legújabb ötlet kivitelezését szerdán kezdték el, és bár egyelőre a művelet sikeresnek tűnik, ez még nem jelenti azt, hogy az eredmény garantálható, egy-két napot kell várni, mire ez kiderül.

A művelet lényege, hogy egy felszíni hajóból nehéziszapot juttatnak le és lövellnek be egy elosztón keresztül a sérült kitörésgátló szerkezet öt bemeneti nyílása közül kettőbe. A víznél kétszer nagyobb sűrűségű fúrófolyadék az elképzelés szerint a szerkezetbe áramolva lelassítja és megállítja a feltörő kőolaj és földgáz áramlását. Az olaj először nyilván fellöki a nehéziszapot, de a sűrű anyag idővel remélhetőleg a kitörésgátlón keresztül lesüllyed az olajkút csövébe, a tengerfenék szintje alá, és eltömíti.

A BP nevében közvetít az olajfoltról

A BP hivatalos kommunikációs csatornájának álcázta magát a Twitter egyik felhasználója, és a múlt hét óta hamis posztokkal szórakoztatja követőit, akik közül sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy nem valós információkhoz jutnak, valaki csak viccelődik, írja a Wall Street Journal.

A hamis posztok egyre népszerűbbek, csütörtök délig majdnem 54 ezer követőjük lett, míg a BP hivatalos posztjait ugyanebben az időben 6700-an, a külön az olajszivárgásról szóló posztokat majdnem 5800-an követik.

A viccelődő felhasználó arról ír például, hogy az óceán egyre karcsúbb és csinosabb, a fekete szín remekül illik hozzá. Arra is figyelmeztet, hogy aki elvesz az olajból, vagy megpróbál valamit megtisztítani tőle, azt a BP bepereli, mert az olaj a társaság tulajdona. Ünnepelteti is a BP-t azzal, hogy a szennyezés hatására sok ezer ember menekül majd meg, akiket mindenféle tengeri élőlények támadtak meg, mert közülük nem sok fogja túlélni a katasztrófát.

A BP szóvivője azt mondta, tudnak a hamis posztokról, ezeket szégyennek tartják, de azt is elismerik, hogy mindenkinek joga van a véleményéhez.