Moszkva magyarázatot vár a Patriot-telepítésre

2010.05.27. 16:02
Moszkva világos magyarázatot vár az Egyesült Államoktól és Lengyelországtól az amerikai Patriot légvédelmi rakéták orosz határ közelébe való telepítésére, mondta az orosz külügyminiszter csütörtökön.
300px-Patriot missile launch b

"Ellene vagyunk annak, hogy Európában újabb fegyverkezési verseny bontakozzon ki" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter négy nappal azután, hogy egy amerikai Patriot-üteg érkezett - egyelőre átmeneti jelleggel - az észak-lengyelországi Morag támaszpontra, amely mindössze ötven kilométerre fekszik az orosz Kalinyingrádi körzettől.

A Patriot ütegek nem képezik a rakétavédelmi program részét, hanem légvédelmi eszközök - mutatott rá Lavrov. "Értetlenül állunk az előtt, miért van szükség bármilyen haditechnikai jellegű lépésre, (vagy) katonai infrastruktúra létrehozására az orosz határ közvetlen közelében" - fejtette ki az orosz diplomácia vezetője.

"Arra számítunk, hogy elhangzanak valamiféle világos magyarázatok" - tette hozzá Lavrov. "Eddig csak azt hallottuk, hogy ne izguljanak, ez nem Önök ellen irányul. ...most arra számítunk, hogy a Washingtonhoz és Varsóhoz fűződő viszonyunk új jellege okán részletesebb magyarázatokat is kaphatunk a történtekre."

A Patriot üteggel együtt több mint száz amerikai katona érkezett, hogy kiképezze a lengyel katonákat a modern rakétarendszer működtetésére. Az üteg egy hónapig marad Lengyelországban, utána visszatér német állomáshelyére. A következő két évben negyedévenként harminc napig lesz lengyel területen, később a telepítése állandóvá válik.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közleményben reagált a fejleményre, figyelmeztetve, hogy a Patriot típusú amerikai rakéták lengyelországi telepítése nem járul hozzá a stabilitás megszilárdításához és a bizalom növeléséhez a térségben.

Az üteg a lengyel légvédelmi rendszer modernizációjának egyik fontos eleme. Varsó a Patriot-rakétákhoz kötötte az amerikai globális rakétavédelmi rendszer tíz rakétájának - még a Bush-kormány idején elhatározott - lengyelországi telepítését. Bush utóda, Barack Obama a Moszkvával való kiegyensúlyozottabb kapcsolatok érdekében lemondott ugyan a rakétavédelmi rendszer európai elemeinek tervezett telepítéséről, Lengyelország azonban továbbra is ragaszkodik a Patriot-rakéták leszállításához.