A zöldhatáron kapták el a Djindjics-gyilkosság másik tettesét

2010.06.10. 13:43
Elfogták csütörtök hajnalban a horvát-szerb zöldhatáron a Zoran Djindjics szerb kormányfő ellen 2003-ban gyilkos merényletet végrehajtó bűnbanda, a zimonyi klán egy újabb tagját.

Milos Simovics titokban próbált átjutni Szerbiába Morovic falu közelében, de lefülelték.

Nem lehet tudni, hogy a horvát vagy a szerb rendőrség fogta-e el - a horvát belügyminisztérium közlése szerint közös akcióval kerítették kézre -, de a Beta szerb hírügynökség azt jelentette magas rangú rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy Belgrádba vitték, és folyik a személyazonosságának megállapítása.

A horvát hatóságok azzal gyanúsítják a 31 éves Simovicsot, hogy ő lőtt rá kedden fényes nappal egy Zágráb melletti tó partján a zimonyi klán egy másik tagjára, a zárai (Zadar) születésű, 36 éves Szretko Kalinicsra. A szerb sajtó úgy tudja, valamilyen kábítószerügylettel kapcsolatos leszámolás történt. A súlyosan sebesült Kalinicsot egy zágrábi kórházban ápolják; rendőri felügyelet alatt áll.

Simovicsot és Kalinicsot egyaránt 30 éves börtönbüntetésre ítélték távollétükben Szerbiában a Djindjics kormányfő elleni 2003. március 12-i merényletben való részvételükért, és további hosszú éveket kaptak más súlyos bűncselekmények elkövetéséért. Simovicsot és Kalinicsot gyanúsítják Belgrádban azzal is, hogy három éve brutálisan megölték a Djindjics-gyilkosság miatt indult per egyik koronatanúját.

Rajtuk kívül a zimonyi klán négy másik tagját körözik még a Djindjics-gyilkosság ügyében; Vladimir Miloszavljevicset, Milan Jurisicsot, Ninoszlav Konstantinovicsot és Selman Hamidovicsot. A bűnszervezet két másik tagja, Milorad Ulemek és Zvezdan Jovanovics már megkezdte jogerősen kiszabott 40 éves börtönbüntetése letöltését.

A Beta szerb hírügynökség előzőleg azt írta horvát igazságügyi források alapján, hogy Kalinicsot egyelőre nem adhatják ki Szerbiának, mert a szerb mellett horvát állampolgársággal is rendelkezik, s a horvát alkotmány tiltja horvát állampolgárok kiadatását.