Harminc halott egy kirgizisztáni faluban

2010.06.13. 11:42 Módosítva: 2010.06.13. 17:32
Egy Dzsálálábád meletti faluban 30 halálos áldozatot fedeztek fel vasárnap reggel. A több napja tartó etnikai alapú erőszakos cselekmények miatt állandó kijárási tilalmat rendelt el a dél-kirgizisztáni Os városában, valamint két másik déli körzetben az átmeneti kormány.

A kirgiz hatóságok jelentése szerint  egy, az ország déli részén található, Dzsalálábád melletti faluban vasárnapra virradóra 30 helyi lakos holtestét fedezték fel.

Suzak, főleg üzbégek lakta falú lakosságát minden bizonnyal kirgizek lincselték meg - mondta el Talaaibek Mirzabajev  magas rangú katonatiszt az AFP hírügynökségnek.

Kirgiz katonák tankkal Os városában
Kirgiz katonák tankkal Os városában

Mindeközben hírek érkeztek arról is, hogy egy másik üzbégek lakta falut is felgyújtottak a kirgizek. A dotuki áldozatok számáról egyelőre nincs hír.

A múlt péntek óta tartó heves etnikai összetűzések a legvéresebb fejleményei az április óta tartó kirgiz zavargásoknak. Az ideiglenes kormány az áprilisban elűzött kirgiz elnököt, Bakijevet és családját vádolja a harcok kirobbantásával, akik meg szeretnék akadályozni a június 27-én tartandó, alkotmányról szóló népszavazást.


View Fergana völgy in a larger map

Az ország déli részén lakó üzbég kisebbség az átmeneti kormány támogatója, míg a helyi kirgiz lakosság az elűzött elnök pártján áll.

A Fergana-völgy

A valaha egy földesúr által birtokolt medence Közép-Ázsia egyik legtermékenyebb és legsűrűbben lakott vidéke. A világ egyik legfurcsábban kialakított örvényszerűen egymásba futó határvidékét még a sztálini időkben osztották fel Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán között. A sztálini határok már a Szovjetunió utolsó évében is hozzájárultak az etnikai feszültségek kialakulásához. 1990-ben is több százan haltak meg az üzbégek és kirgizek közötti harcokban. A Kirgizisztánban lakó üzbégek általában gazdagabbak a többségi nemzetnél, azonban politikai befolyásuk jóval kisebb mint azt szeretnék.

Kijárási tilalom

A belügyminisztérium közleménye szerint Os városában, Kara-szu és Aravan körzetben 24 órás, egész napos kijárási tilalmat rendeltek el. Korábban csupán éjszakára volt érvényben hasonló intézkedés.

A legfrissebb adatok szerint a múlt péntek óta tartó összetűzéseknek 97 halálos áldozata és több mint ezer sebesültje van.

Dzsalálábádban vasárnap is tartottak az előző nap kezdődött zavargások. Jelenleg a helyi lóversenypálya, a városi egyetem környékén nagy tömegek gyülekeznek. A lakosok barikádokat emeltek, hogy megvédjék lakóépületeiket a támadásoktól.

Az útakadályok miatt nincs tömegközlekedés, a városközi közlekedés is szünetel. Zárva tartanak az üzletek és a piacok, már mutatkoznak az élelmiszerhiány első jelei. Több boltot kifosztottak. Számos negyed fölött sűrű füst gomolyog.

A tömeg korábban felgyújtott egy egyetemi épületet, és megostromolt egy rendőrőrsöt. Ez utóbbi helyről és egy laktanyából fegyvereket raboltak, illetve egy páncélozott járművet. Egyes értesülések szerint az emberek Os városába indultak.

Kiégett utazási iroda Os városban
Kiégett utazási iroda Os városban

Roza Otunbajeva ügyvezető államfő szombaton elismerte, hogy a kormányzat elvesztette az ellenőrzést Os felett, és most csapatokat és helikoptereket vezényel a 250 ezres lakosságú városba a zavargások megfékezésére.

Otunbajeva szombaton katonai segítséget is kért Oroszországtól, de Moszkva közölte. hogy nem kíván beavatkozni a közép-ázsiai ország belpolitikai konfliktusába.